close
Jídelna a kuchyňLožnice

Jak opticky vytvořit rozměrnější místnost? Stačí pár maličkostí!

Stačí pár maličkostí a váš pokoj bude působit opticky mnohem více rozměrnější!

Pokud máte pokoj v paneláku nebo v malém domku, často máte pocit, že je příliš malý. No stačí pouze pár triků a váš prostor na spaní začnete vnímat jako opticky mnohem větší. Nejedná se jen o klamnou představu pro oči. Ve skutečnosti jde o několik jednoduchých rad, které váš pokoj zvětší. Pokud tedy bydlíte v krabici od bot, určitě se vyhýbejte obrovským neohrabaným kusem nábytku, čalouněný ložním rámem a montovaným soupravám nábytku do ložnice. Toto jsou největší chyby, kterých se lidé dopouštějí při zařizování pokojů. No základní pravidlo je poměrně zcela jednoduché. Stačí si prostor předem promyslet, nábytek zorganizovat a vyhýbat se přílišné přezdobenosti.

Víceúčelový plán

Popřemýšlejte nad nábytkem, který by kromě základních vlastností poskytoval i další dodatečné funkce – například víceúčelová místa ve skrytém úložném prostoru. Co řeknete na dřevěný postelový rám s vestavěnými policemi v zadním čele postele? Úžasné! Nebo navrhnout dřevěné krabice či zásuvky pod postelí jako úložný prostor na oblečení, boty nebo ložní prádlo. To zní také dobře. Takovým způsobem využijete každý centimetr vašeho půdorysu místnosti.

Myslete i na jiná místa, nejen tam, kde právě spíte

Nemáte prostor na spaní? Nepodlehněte touze jen tak kdesi “vtěsnat se”. Místo toho zkuste vestavěnou polici do zdi, židli nebo malé dřevěné křeslo, které vám zároveň poslouží i jako stojánek na noční lampu nebo budík. Kdo tvrdí, že musíte mít lavičku u nohou své postele? Ano, jde o krásný konečný efekt, ale ve více případech se lavice stávají odkládacím prostorem pro vaše oblečení a jiné zbytečnosti, což budí dojem nepořádku. Proto si takový kus nábytku určitě odepřete a jiné kusy, které opravdu nepotřebujete k sezení. Můžete číst i v posteli a ráno si určitě najdete i jiné místo k sezení, kde si obujete své boty …

Designové křeslo Itzel - různé barvy
Designové křeslo Itzel – různé barvy

Nezařezávejte rohy

Pracujte spolu s vaší architekturou, ne proti architektuře. Vybírejte si kousky nábytku, které budou dokonale ladit s tajuplnými stropními liniemi nebo s výklenkem, ve kterém jste si nařasili závěsy či vytvořili elegantní koutek.

Vymalujte si stěny bíle

Když se řekne bílá, každý si představí světlo a čistotu. Tato reflexní vlastnost bílé barvy vizuálně váš prostor zvětší a vyžene z něj chaos a nepořádek. I z toho důvodu se hoteliéři ve svých hotelích tak velmi zaměřují na všude přítomnou bílou – je čistá, vzdušná a působí klidně a elegantně. Nemluvě o tom, že pokud si k ní zkombinujete dřevěný nábytek nebo dokonce i dřevěnou podlahu, konečný efekt bude působit opravdu stylově.

Dizajnová zásuvková skříňka Sweden
Dizajnová zásuvková skříňka Sweden

Nechte místnost opticky zrcadlit

Pokud máte ve vašem pokoji stále nějaký pocit nedokonalosti, přidejte si do nej pár zrcadel. Ať už jde o zrcadlo namontováno na stěnu, nad zadním čelem vaší postele nebo oproti oknu, zrcadla určitě nejsou nikdy špatný nápad. Sofistikovaně rozmýšlejte, jak zdvojnásobit přirozené světlo, abyste tak mohli váš prostor zvětšit.

Nástěnné zrcadlo Guadalupe, stříbrné
Nástěnné zrcadlo Guadalupe, stříbrné

Doufám, že vás už omrzela představa, jak si svoji malou ložnici zařizujete zbytečnostmi, nepraktickým nábytkem a vizuálně těžkými doplňky. Problémem je to, že mnoho lidí o svých místnostech vůbec neuvažuje, jen nasedne do auta a rozhoduje se přímo v obchodě s nábytkem. Pokud začnete opravdu přímo ve svém pokoji uvažovat o ideálních kouscích pro váš prostor, už můžete začít i odpočívat. Vždy myslete na to, že méně je někdy více a světlo, kterým prosvětlíte svůj pokoj se vám odvděčí pocitem, že váš pokoj je opravdu větší a zároveň neztrácí na útulnosti.

Koberec doplněk, který vytvoří v místnosti atmosféru! Jak, dočtete se více v našem dalším článku zde.

 

Tags : optická iluze

Leave a Response