close
Pracovna

Jak najít správnou rovnováhu v kanceláři? Čtěte dále!

Harmonické prostředí v kanceláři či v pracovně je velmi důležité nejen z hlediska pohody při práci ale i z pohledu pracovního výkonu. Vytvořit prostor podněcující produktivitu a současně lahodící estetickým nárokům majitele však nemusí být jednoduché. Rovnováha designu a efektivity je to, co se budeme snažit dnes najít.

Harmonie barev v kanceláři

Psychologie barev jasně naznačuje, že standardní elegantní kombinace zemitých barev, bílé a šedé je v prostorách moderní kanceláře nedostatečná. Přestože na obchodní partnery a klienty působí takto designovaná kancelář bezpochyby seriózní, chybí v ní kreativita a prvek stimulující k požadované aktivitě. Dopřejte ho své kanceláři v podobě jedné dominantní barvy, která se klidně může objevovat pouze v doplňcích.

Volba akcentujícího odstínu závisí především na tom, co chcete ve své kanceláři dosáhnout. Červená podněcuje k aktivitě, ale pokud to přeženete, může působit rušivě. Z tohoto pohledu je vhodnější oranžová nebo žlutá, která stimuluje kreativitu, motivaci a pozitivní atmosféru. Velmi vhodně zapůsobí i modrá, která nejenže energizuje, ale přináší i klid a harmonii. Modrá je barva seriózních.

Kancelářská židle Jett tyrkysová
Kancelářská židle Jett tyrkysová

Harmonie prostoru v kanceláři

Rozmístění nábytku v prostoru by nemělo být věcí náhody. Existuje několik základních pravidel, které slouží zachování harmonie a vytvoření kompozice nenarušující celistvost. V zásadě platí, že kvůli zachování pohodlí a pocitu bezpečí by pracující neměl sedět zády ke dveřím a pokud možno ani v linii okno – dveře. Dobrou atmosféru a pracovní vztahy na přátelské úrovni signalizují oblé hrany a kulatý, měkce působící nábytek. Na místě jsou zaoblené krajní hrany stolů, čalouněné židle a křesla, případně kulaté stoly sloužící pro pracovní setkání. Velmi důležité je, aby žádný nábytek nezasahoval do vstupní části kanceláře. Stejně na místech, kde se pohybujete si nevytvářejte žádné bariéry a překážky.

Harmonie stylů v kanceláři

Konečně se dostáváme i k estetické stránce prostoru, která prostřednictvím smyslů působí i na psychickou pohodu a vyrovnanost při práci. Zásadní doporučení zní: pro vytvoření dokonalé atmosféry se držte v jednom stylu. Pro menší prostory je velmi oblíbený čistý design ve smyslu minimalismu. Výbornou volbou je v tomto směru populární skandinávský styl. Designový psací stůl Sweden v kombinaci s vhodně zvolenou židlí a úložnými prostory ve stejném designu vytvoří i v malém prostoru dojem vzdušné svěžesti.

Dizajnový psací stůl Sweden grafitová
Dizajnový psací stůl Sweden grafitová

Ve větších kancelářích a pracovnách si můžete dovolit experimentovat a vsadit i na masivnější a designově těžší kousky. Masivní psací stůl Elegant vytvoří dojem luxusu v každém prostoru. Především kanceláře, ve kterých přijímáte hosty a potenciálních klientů či obchodních partnerů si potrpí na takovýto vznešenější styl zařizování.

Psací stůl Elegant
Psací stůl Elegant

Toužíte po změně ve Vašem domově? Velké změny, malými kroky dočtete se zde.

Tags : Harmonie barevHarmonie prostoruHarmonie stylů

Leave a Response