close
DesignLožniceObývací pokoj

Jak si správně vybrat pohodlné čalouněné křeslo

Skutečný důvod, proč hledáte čalouněné křeslo je pohodlí. Ano, záleží na stylu a rozměrech ale zároveň potřebujete takové křeslo, které se vejde do vašeho interiéru. Čalouněná křesla jsou často “první volbou”, kterou využíváte na relaxaci po práci. Při hledání toho správného křesla zvažujte vaši výšku, váhu a způsob sezení. Abyste se cítili pohodlně, křeslo by mělo být perfektně přizpůsobeno vaší výšce a váze. Každá část křesla vám musí dokonale sedět.

Luxusní křeslo Chesterfield Vintage
Luxusní křeslo Chesterfield Vintage
Luxusní křeslo Chesterfield Vintage II
Luxusní křeslo Chesterfield Vintage II
Luxusní křeslo Chesterfield Vintage
Luxusní křeslo Chesterfield Vintage

Sedadlo křesla

Sedadlo křesla je pravděpodobně nejkritičtějším rysem, protože podporuje vaši váhu. Při výběru křesla, zvažte tyto prvky sedadla:

První pocit: sedadlo by mělo být pohodlné na sezení a současně by mělo nabídnout pevnou podporu. Pokud se sedadlo příliš propadá, bude se vám z něj těžší vstávat. Pokud je příliš tvrdé, může být nepohodlné, ačkoliv na něm budete sedět pouze chvíli.

Úhel: vaše stehna by měly být kolmé na podlahu, pokud vaše kolena směřují nahoru nebo dolů může být sezení pro vás nepohodlné. Podívejte se na rozměr sedadla, který je pro vás ten pravý. Většina křesel má výšku 45cm, ale najdete také křesla jejichž sedadla jsou vyšší nebo nižší, aby odpovídaly tvaru vašeho těla.

Hloubka: pokud jste vyšší postavy, hledejte křeslo s dostatečnou hloubkou, které můžete snadno přizpůsobit délce nohou. Hloubka sedáku by měla být taková, aby po úplném opření a položení chodidel plnou plochou na zem zůstala mezera mezi částí nohy pod kolenem a hranou sedadla.

Šířka: sedadlo by mělo být dostatečně široké, aby byl při sezení z každé strany bezpečný prostor, tzn. alespoň o několik centimetrů širší, abyste z něj nespadly.

Designové křeslo Mikaela
Designové křeslo Mikaela

Opěradlo křesla

Opěradlo křesla může být vysoké nebo nízké. Hřbet v dolní části je stále opřený o opěradlo a křeslo mu má poskytnout oporu. Pokud chcete křeslo používat pro relax a sledování televize, mělo by být opěradlo výše, aby poskytlo oporu i krční páteři. Pokud bude sloužit na rozhovory tak můžete vybrat křeslo s nízkým opěradlem. Budete mít tendence sedět vzpřímeně, protože takové křeslo není určeno k lenošení.

Existují dva základní typy opěradel: opěradlo s tvrdou výplní nebo volnými a pohodlnými polštáři. Můžete si vybrat libovolný vzhled, který se vám líbí, ale pokud hledáte komfort, polštářky dělají křeslo pohodlnější hlavně na lenošení.

Polštáře podél hřbetu mohou mít několik výhod:

  • nabízí další podporu
  • vytváří pohodlí
  • vytvoří dekorativní vzhled pomocí další barvy nebo vzoru
Designové křeslo Colten
Designové křeslo Colten

 

Opěrky rukou

Ať už si vyberete křeslo s opěrkami nebo ne, je zcela záležitost osobní preference. Záleží na tom, jak dlouho v křesle sedíte a jaký způsob sezení máte nejraději. Možnost položení rukou na opěradlo umožňuje lepší relaxaci, zejména pokud používáte křeslo často. Opěrky jsou méně důležité pro křeslo, které používáte jen příležitostně, například při návštěvě hostů. Opěradlo je dostupné v různých stylech. Mohou být čalouněné, tvrdé, mohou být vyrobeny ze dřeva, kovu nebo jiného materiálu. Při testování křesla dávejte pozor na to, zda vaše ruce přirozeně odpočívají na opěradlech křesla, nebo se cítíte nepřirozeně.

Královské křeslo King Luxury Vintage šedá
Královské křeslo King Luxury Vintage šedá

Kvalita křesla

Kvalita konstrukce určuje nejen životnost křesla, ale i jeho úroveň pohodlí. Kvalita ovlivňuje i to, jak křeslo vypadá po delším čase.

Nejlepší rady, jaké vám můžeme dát jsou následující:

  • pořiďte si nejkvalitnější křeslo, které umožňuje váš rozpočet
  • zkontrolujte si zejména kvalitu rámu, podpěry na sezení a výplně na poduškách
  • nechte si poradit od prodejce, který má zkušenosti a pomůže vám ve výběru právě takového křesla, které hledáte

Potřebujete vědět o křeslech víc? Chcete se poradit o vhodnosti konkrétního modelu?

Napište nám!

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli 🙂

Křeslo jako stvořené pro čtení! Poradíme Vám zde.

Tags : Kvalita křeslaOpěradloOpěrky rukouSedadlo

Leave a Response