close
DesignObývací pokoj

Teplo domova z krbu  

Krb je ikonickým symbolem pohody, tepla a útulnosti v našich domovech nebo víkendových chatách. Zároveň je zdrojem tepla, který může výrazně přispět k úspoře energií.

Rozhodnutí mít krb proto stojí na zvážení, hodí se nejen do novostaveb, ale i rekonstruovaných domů nebo chat, ve kterých dochází k vyzdění nového či opravě starého komína.

Neumíte se rozhodnout, do jaké krbové vložky investovat? Máme pro vás pár důležitých rad, jak správně zvolit, instalovat a začlenit krb do domu nebo chaty.

Krbové vložky na dřevo  

Výběr krbových vložek je klíčovým krokem při vytváření krbu, který bude sloužit nejen jako dekorativní prvek, ale také spolehlivý zdroj tepla. Při výběru je třeba brát v úvahu několik důležitých faktorů.

V první řadě je to velikost topného prostoru. Důležité je mít jasno v tom, jak moc chcete krbovou vložku na dřevo využívat. Plánujete vytápět pouze jednu místnost nebo má být příjemně teplo i v těch vedlejších? Zapomínat není třeba ani na průduchy.

Krbová vložka BLANKA 14

Za promyšlení stojí také to, zda má krbová vložka na dřevo vzít za teplotu v domácnosti plnou zodpovědnost nebo půjde jen o doplňkovou formu vytápění.

Krbové vložky jsou dostupné ve čtvercových nebo obdélníkových tvarech – rohové, oboustranné či dokonce třístranné. A dvířka? Vybírat můžete z klasických otevíracích nebo nahoře výsuvných, které se hodí spíše do menších prostor, neubírají z prostoru při manipulaci (čištění) s krbem.

Efektivita a výkon krbové vložky

Obecně platí, že 1 kW výkonu krbové vložky stačí k vytopení 20 m3 prostoru.

Při výběru si proto nechte poradit odborníkem nebo prodejcem. Krbové vložky by měly být dostatečně výkonné. Skvělým bonusem krbových vložek je, pokud využívají i externí přívod vzduchu ke spalování, což oceníte zejména v případě nízkoenergetických staveb

Krbové vložky jako designérský skvost?

Krb může být vynikajícím prvkem designu obývacího pokoje, pokud jej správně začleníte do celkového konceptu interiéru. Zvolte materiály a barvy pro krbovou vložku a jeho okolí, které se budou hodit ke zbytku místnosti. Dřevo, kámen a dlaždice jsou často využívány ve výzdobě nebo obkladu krbu.

Přemýšlejte o optimálním umístění krbu na chatě nebo v domě. Může být středobodem, kolem kterého se bude točit nábytek nebo poslouží jako oddělení mezi různými funkčními oblastmi obývacího pokoje.

Krbová vložka HGB-70

Krbovou vložku můžete obohatit také o dekorativní prvky, jako jsou obrazy, sochy a dekorace, které vytvoří ten správný útulný dojem.

Krb v domě může být nejen příjemným zdrojem tepla, ale také estetickým prvkem, který dodává místnosti osobitý charakter. Důležité je brát ohled na bezpečnost a účinnost, aby byl nejen krásný, ale hlavně i funkční. S těmito radami a inspiracemi se můžete pustit do projektu krbu na chatě nebo v domě s jistotou a nadšením.

 

Tags : krb