close
DesignJídelna a kuchyňObývací pokoj

Kůže Versus Koženka – Jaké Jsou Rozdíly Mezi Nimi?

Kůže a koženka jsou dva z nejběžnějších materiálů, které se používají při výrobě různých typů nábytku. Jídelní židle, příležitostné židle, barové židle, pohovky, kancelářské židle – často se vyrábějí s kůží nebo koženkou podle priorit a potřeb zákazníka. Vypadají podobně – takže jaké jsou rozdíly mezi kůží a koženkou?

Po příchodu z práce domů, má většina lidí chuť chvíli relaxovat a oblíbené místo je nejčastěji čeká na pohovce. Právě na tomto kusu nábytku trávíme doma většinu svého času. A co vaše pohovka? Je ještě pohodlná, nebo si v poslední době stále častěji všímáte, že se lety opotřebovala a potřebujete ji vyměnit za novou. Pokud jde o pohodlí a estetiku prostoru, výběr správné pohovky je prvořadý, ale při jejím výběru není vždy jednoduché rozhodnout se z jakého má být materiálu. Je mnoho věcí, které bychom před koupí nové pohovky měli zvážit. Trvanlivost, jednoduchost čištění, barva a obavy o životní prostředí mohou hrát roli při rozhodování o tom, z jakého materiálu bude vaše nová pohovka vyrobena.

Trojsedačka Chesterfield bílá
Trojsedačka Chesterfield bílá

Koženka

Koženka je syntetický materiál, který byl navržen speciálně na napodobení kůže. Je také známá jako falešná kůže nebo syntetická kůže, i když v nábytkářském průmyslu je koženka nejběžnějším názvem. Je obvykle vyrobena z přírodních nebo syntetických vláken potažených PVC nebo polyuretanem a neobsahuje žádné živočišné vedlejší produkty, na rozdíl od skutečné kůže, která je vyrobena ze zvířecí kůže ošetřené chemikáliemi. Je cenově dostupná, snadno se čistí a je pružnější než kůže.

Kůže

Není nic lepšího, než na konci dne sednout do svého nejoblíbenějšího koženého křesla a dopřát si potřebný odpočinek. Vlastnit kožený nábytek je radost, protože je pohodlný, atraktivní a také dlouhotrvající. Ale pouze pokud se o to postaráte! Pokud již máte kožený nábytek nebo si ho teprve chcete koupit, je důležité vědět, jak ho udržovat. Stejně jako u každého čalouněného nábytku, kůže vyžaduje pozornost a péči. Stejným způsobem, jako otřít kuchyňský stůl a udělat si postel, čištění nábytku by mělo být pro vás rituálem. Kůže je porézní, což znamená, že je potřeba věnovat mimořádnou pozornost tomu, aby se zabránilo pronikání kapalin, nečistot a olejů.

Luxusní křeslo Chesterfield II bílé
Luxusní křeslo Chesterfield II bílé

Chráněná a nechráněná kůže

Relax s vyloženýma nohama na stole je příjemnou součástí našeho života. Odpočinek je něco, co potřebujeme všichni a důležité je nejen to jak se nám sedí, ale i to jako nábytek vypadá. Existuje několik různých kategorií kůže, ale zjednodušeně můžeme kůži rozdělit na chráněnou nebo nechráněnou. Nezabezpečená kůže, jinak známá jako anilin, nemá povlak a na dotek je velmi jemná. Nicméně je těžší se o ni starat a není tak odolná jako chráněná kůže. Chráněná kůže je ošetřena povlakem, který ji chrání před vnějším poškozením. Chráněné kůže můžete čistit jemným čisticím prostředkem, ale nejprve je potřeba si přečíst instrukce, které se dodávají s koženým nábytkem. Pokud se rozhodnete na čištění použít něco jiného než navlhčenou tkaninu, vyzkoušejte to nejprve na nenápadném místě.

Hlavním rozdílem mezi kůží a koženkou je cena. Kůže je výrazně dražší než koženka, je také odolnější a vyžaduje důkladnější údržbu. Kůže může snadno absorbovat skvrny a pachy a je obtížné ji čistit. Koženka je méně pórovitá jako kůže, a proto je vodotěsná a snadno se čistí, obvykle vlhkým hadříkem. Kůže je velmi odolná. Při důkladné péči a údržbě může vydržet neomezeně dlouho ve velmi dobrém stavu. Naše zkušenosti s koženkou říkají, že pokud budete o sedačku správně pečovat a vhodně ji ošetřovat, také vám vydrží velmi dlouho.

Královské křeslo King bílé
Královské křeslo King bílé

Je čištění kůže jednoduché?

Kůže, jelikož je to porézní materiál, dobře dýchá a může být pohodlnější v horkém počasí, přičemž koženka v horkém počasí může způsobit pocení. Kůže je velmi trvanlivá, ale může vyblednout, pokud je vystavena slunečnímu záření, a proto vyžaduje péči, která zabrání stárnutí. Používáním se kůže poddá a změkne. Koženka používáním nevybledne, avšak časem horní vrstva může prasknout.

Co je pro vás správné?

Výběr mezi kůží a koženkou do značné míry závisí od vašeho životního stylu. Jelikož kůže je prodyšnější, pokud žijete nebo pracujete v teplém prostředí, často je to lepší volba. Pokud se váš nábytek používá často, jako v hale nebo v zasedací místnosti, kůže stárnutím bude vypadat krásnější. Koženka se sice kvalitou té přírodní nevyrovná, ale je levnější. Koženka je také kvalitní materiál, který vynikne tak jako v business prostorech, tak v teplých a harmonických obývácích. Pokud hledáte nábytek pro váš dům a máte malé děti, snadné čištění koženky pomůže vašemu nábytku vypadat dlouhodobě dobře.

S výběrem materiálu a vhodností použití vám rádi pomůžeme. Napište nám! Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli?

 

 

Tags : KoženkaKůže

Leave a Response