close
Úklid

6 tipů jak podpořit duševní pohodu v domácnosti

Nacházíme se v období, kdy doma trávíme většinu svého času. S touto situací souvisí i narůstající množství otázek, jak si zachovat duševní pohodu a zdraví. Odkud bychom měli začít, pokud ne od organizace naší domácnosti? V dnešním článku vám přineseme 6 praktických tipů, které vám ukáží, jak postupovat při zařizování domácnosti tak, abyste se cítili příjemně, pohodlně a zejména zachovaly klid pro svou mysl i tělo.

1. Obklopte se přírodními materiály

Jistě jste si všimli, že v přírodě se prostě cítíme klidnější. Máme možnost načerpat více energie, cítíme klid plynoucí ze stromů a každé živé částečky. Proč nevyužít sílu přírody i u nás doma? Zařaďte přírodní materiály, jako je dřevo či kámen. Kromě skvělé energie přinesou i nádhernou strukturu. Stejně vsaďte na přírodní materiály v oblasti textilu. Bavlna a vlna patří mezi nejoblíbenější volby. Během běžných dní se snažte mít závěsy odtažené – získáte tak maximum přirozeného světla, které je nezbytné pro správnou duševní pohodu. Splynutí s přírodou vytváří dokonalou duševní pohodu.

Konferenčný stolík Santana masív
Konferenční stolek Santana masiv

2. Pokojové rostliny jsou sázkou na jistotu

Náš druhý tip velmi úzce souvisí s bodem jedna. Přírodu můžete do své domácnosti dostat i pomocí pokojových rostlin. A víte, jaká je jejich obrovská výhoda? Mnohé z nich (například lopatkovec, aloe vera, lilie a další) pomáhají odstraňovat z ovzduší chemické látky, které vznikají naší běžnou činností nebo se uvolňují z nábytku. Zelená barva pokojových rostlin je od počátků považována za uklidňující a navíc vám péče o ně může přinést novou formu trávení volného času.

Dizajnové kreslo Nimbus šedé
Designové křeslo Nimbus šedé

3. Nezanedbejte výběr správných barev

Nesnažte se při zařizování vaší domácnosti dodržet módní trendy a dbejte především na to, aby celkové zařízení vyhovovalo vám. Už dávno víme, že barvy našeho okolí nás mimořádně ovlivňují. Světlé barvy působí vzdušně a uvolněně, jsou vhodné především pro malé prostory, které pomohou opticky zvětšit. Na druhé straně, tmavé barvy působí domácky, příjemně a sofistikovaně. Volte barvy a odstíny, které vám pomohou cítit se příjemně a doma. Na škodu není ani volba tapet, které představují přírodní vzory v příjemných barvách. V mnoha případech módní trendy, se kterými nejsme ztotožněni, mají katastrofální dopad na naši duševní pohodu.

4. Správné osvětlení podporuje navození duševní pohody

Světlo řídí celý náš denní cyklus a podepisuje se i na našich náladách. Pokud si chcete zlepšit náladu, vsaďte na příjemné osvětlení. Teplé světlo volte především do obývacího pokoje, protože umožňuje navodit pocit pohodlí. Naopak studené světlo nás udržuje ve střehu, a proto je vhodným kandidátem především do pracovny. Zapomenout nesmíme ani na svíčky, které pomáhají stejně dotvořit domácí atmosféru a podle mnohých výzkumů skvěle navozují pocit uvolnění. Zvážit můžete i volbu stmívačů, které jsou skvělým produktem zejména do ložnice, protože umožňují zlepšit kvalitu spánku.

Závesné svietidlo Shadow 100 cm hnedé
Závěsné svítidlo Shadow 100 cm hnědé

5. Ovály a relax

Hladké linie a ostré hrany se staly populárními prvky v moderním bytovém designu. Je však prokázáno, že oválné kousky nábytku dokáží celé prostředí změnit a umožňují nám cítit se příjemně. Nemusíte automaticky investovat do nového zařízení domácnosti. Skvělou práci dokáže odvést i oválné zrcadlo zavěšené v koupelně nebo malém obýváku, který navíc opticky zvětší. Skvělým kandidátem je i oválný konferenční nebo noční stolek. Možností, jak přinést do své domácnosti ovály, je celá řada.

Odkladací stolík Desmond duševná pohoda
Odkládací stolek Desmond

6. Nepořádek zakázán

Často máme ve zvyku zlehčovat nepořádek a nazývat ho organizovaným chaosem. Ne vždy jsme však k sobě upřímní a nepořádek je prostě v mnoha případech jen nepořádek. Snažte se mu vyhnout a investujte svůj čas do úklidu. Vědci zjistili, že nepořádek nám znemožňuje zpracovat informace a soustředit se. Znemožňuje navození duševní pohody. Reorganizace a úklid nám stejně dává možnost skvělé vnitřní očisty. Množství zajímavých kousků, které Vám pomohou při zařizování najdete na našich stránkách.

Home office – jak udržovat duševní pohodu i během práce z domu?  Čtěte více v dalším článku zde.

Tags : duševní pohoda

Leave a Response