close
Jídelna a kuchyň

Jídelní židle – co vědět před výběrem?

Jídelní židle neodmyslitelně patří do každé domácnosti. Příjemný povrch, skvělý design a funkčnost nejen při jídle je předurčují na kousek, který jednoduše zakomponujeme do návrhů nového interiéru za každých okolností. Výběr jídelních židlí je však úkol, který umí opravdu potrápit. Nemluvíme jen o výběru designu, který mě dokonale zapadnout do každého interiéru. Rozhodující slovo má i pohodlnost, povrchová úprava a množství dalších faktorů. Dnes jsme pro vás připravili seznam otázek, na které byste měli znát odpověď ještě předtím, než se pustíte do výběru židlí.

Designová židle s područkami Neapol

Znáte velikost své místnosti? Odvíjí se od ní i velikost židle

Velikost židlí je v mnoha případech nejvíce zanedbávána při výběru. V celém procesu výběru se častěji zaměřujeme na design jako na velikost. Prvním krokem je změření místa kolem stolu a změření celé místnosti, ve které budou židle umístěny. Počítejte s tím, že mezi židlemi se budou nacházet mezery, a proto je při výsledném počtu židlí rozhodně vezměte v úvahu.

Při rozkládacím stole je třeba vyřešit, kam umístíte zbývající židle když stůl nebude plně rozložen. V úvahu také vezměte fakt, že po odtažení zabírají židle a strávníci více místa, než když jsou židle přisunuta ke stolu.

Vybrat si područky nebo ne?

V tomto případě má rozhodující slovo několik faktorů. Prvním z nich je prostor. Jídelní židle s područkami zabírají více místa než židle bez nich. Zvolit je můžete i v případě stísněných prostor – je častým zvykem umístit židle s područkami do čela stolu a kolem stolu volit klasické židle.

Židle s područkami však mají i jednu nepopiratelnou výhodu, a to zejména pro starší lidi či lidí po úraze kolena. Područky pomáhají při vstávání a umožňují i jednodušší posazení. Rozhodně není krokem vedle zvolit alespoň dvě židle s područkami do čela stolu a používat je podle potřeby pro hosty, kterým pomohou při vstávání.

Designová stolička Neapol

Jaký je váš styl?

Promyslete si, jak má váš jídelní kout působit. Dáváte přednost formálnímu či neformálnímu stylu? Častou volbou je koupě jídelního setu, který je již zkombinován a zapadne do vašeho interiérového stylu. Koupě sladěného setu však není podmínkou. Vytvořit ho můžete i vy. Stůl a židle nemusí kráčet tón v tónu, běžnou praxí je kombinovat dřevěný masivní stůl s kontrastními jídelními židlemi v barevném provedení.

Je komfort na prvním místě?

Rozhodně ano. Při používání jídelních židlí byste se neměli cítit stísněně či nepohodlně. Komfort a příjemné sezení hraje při výběru jednu z nejpodstatnějších úkolů. Vyzkoušejte si typy, po kterých plánujete sáhnout a sledujte, jak pohodlně se cítíte při sezení.

Masivní nábytek byl vždy synonymem skvělého přepracování, kvality a luxusu. Jak volit masivní nábytek v místnostech? Jaké jsou tipy a triky světových interiérových designérů? Více se dozvíte v dalším článku zde.

Tags : Jídelní Židle

Leave a Response