close
Zahrada

4 tipy jak pečovat o dřevěný zahradní stůl

Dřevěný zahradní stůl je oblíbeným klasickým prvkem mnoha zahrad. Vyzařuje z něj elegance a trvanlivost. Masivní dřevěný nábytek je opravdu krásným detailem v zahradě, na druhé straně však vyžaduje důkladnou a pravidelnou péči. Dřevo je materiál, který pracuje neustále, a tak se budete o svůj nový dřevěný stůl starat opravdu hloubkově.

Rozhodně se nemůžete spolehnout na to, že by si zachovalo svou krásu bez pravidelné a hloubkové péče. Je pravdou, že dřevěný stůl vydrží opravdu dlouho, ale vyžaduje pravidelnou a hloubkovou péči. Myslete na to dříve, než sáhnete po dřevěném zahradním stole, v opačném případě budete svědky toho, jak nábytek postupně ztrácí krásu i vytrvalost. S naší pomocí však zjistíte, jak se o dřevěný zahradní nábytek starat a co vše je třeba vzít v úvahu. Krásné zahradní stoly objevíte na našich stránkách zde.

Zahradní stůl Bouhus

1. Ošetření dřevěného zahradního stolu před použitím

Mnoho zákazníků začíná olej na dřevěný zahradní stůl používat až po určitém čase používání. Olej byste však měli použít, jakmile se k vám zahradní stůl dostane a vy ho rozbalíte na zahradě. Přestože prodejce skutečně olej na stůl použil, množství dřevěných zahradních stolů je skladem dlouhou dobu, dokud se dostanou ke svému novému majiteli. Proto je dobré tuto ochranu obnovit a nespoléhat se pouze na prvotní ochranu od výrobce.

2. Čištění je na prvním místě

Dřevěný stůl je třeba pravidelně čistit. První čištění absolvujte hned po vybalení stolu. Pomůže vám to vyčistit povrch a důkladně odstranit všechny případné nečistoty, které by se mohly na něm nacházet a bránit laku správně pokrýt povrch dřevěného stolu. K čištění je vhodné použít speciální přípravky určené na dřevo. Skvělým krokem je také použití vysokotlakého čističe, který skvěle odstraňuje všechny nečistoty. Tento postup rozhodně nemusíte opakovat po každém použití dřevěného stolu, ale na druhé straně je vhodné věnovat dřevu pravidelnou pozornost a čistit ho přesně určenými přípravky.

Zahradní stůl Slinus

3. Houby a plísně jsou nepřítelem dřevěného zahradního stolu

Každý, kdo už vlastnil zahradní dřevěný nábytek, si umí představit ten nepříjemný pocit, když se na krásném nábytku odrazu objeví stopy plísně, usazené řasy, lišejníky či dřevokazné houby. Nejde jen o estetickou stránku, ale i o fakt, že tyto organismy mění strukturu dřeva a rozkládají ho. Při prvních známkách těchto nežádoucích návštěvníků okamžitě ošetřete dřevěný zahradní stůl přípravky proti těmto organismům. Skvělým pomocníkem může být i slabý roztok chloru. K chemikáliím však přistupujte opatrně, abyste nezničili strukturu dřevěného stolu.

4. Pravidelné lakování je na místě

Vrstvu laku je třeba pravidelně obnovovat. Zaměřte se na to, že dřevěný zahradní stůl během hlavní sezóny ošetříte lakem minimálně dvakrát. Odborníci se však shodují na tom, že během hlavní sezóny je dobré ošetřit stůl lakem alespoň třikrát. Skvělým krokem je také ošetření stolu před tím, než ho uskladníte během zimního období.

V dalším článku vám poradíme, jak v 5 jednoduchých krocích vykouzlit Vaši vlastní oázu klidu. Ukážeme Vám vše od začátku a dopracujeme se až k výběru zahradního sezení zde.

 

Tags : starostlivost o nábytek

Leave a Response