close
Zahrada

5 tipů pro dokonalou zahradu, zahradní sezení je základ!

Zahrada je pro mnohé místem, na kterém nacházejí svůj obvyklý klid. Těžké dny v práci, neustále termíny, které přicházejí jeden za druhým, stres z běžných povinností. Všechny podněty je odrazu velmi jednoduché vypnout a ponořit se do klidu, který tkví v každé zahradě. Vždy, když vidíme nádherně upravené místa v katalozích, přemýšlíme, zda je možné docílit zahradu podle svých představ i v našich podmínkách. Bohužel, často nenacházíme dostatek nápadů. Nevzdávejte se své představy a zahrady snů. Poradíme vám, jak v 5 jednoduchých krocích vykouzlit Vaši vlastní oázu klidu. Ukážeme Vám vše od začátku a dopracujeme se až k výběru zahradního sezení.

Záhradná pohovka Havana
Zahradní pohovka Havana

1. Vyberte si správné druhy rostlin

Dokonalá zahrada bez rostlin by snad nemohla existovat. Začněte volbou správných druhů. V tomto případě není na škodu poradit se se zkušeným zahradním architektem. Dozvíte se, které druhy rostlin jsou vhodné pro Váš typ zahrady a zároveň vyberete druhy, které se společně snesou a postupně kvetou celý rok. Potěšení ze zahrady tak bude přicházet neustále. Nemyslete jen na květiny v záhonech, ale i na hrnkové květiny, které umístíte v blízkosti zahradního sezení.

Zahradní sestava Maja
Zahradní sestava Maja

2. Zvuk vody pro příjemnou relaxaci

Poslech zurčící vody patří mezi základní techniky relaxace. Umístěte do své zahrady malou fontánu či jezírko, které Vám umožní vychutnat si klidné prostředí a dostat se do stavu klidu. Dejte si záležet, abyste na tekoucí vodu viděli přímo ze svého zahradního sezení – tento tip rozhodne oceníte vždy po těžkém dni, kdy budete nutně potřebovat uklidnit podrážděnou nervovou soustavu.

3. Zahradní sezení – ústřední bod celé zahrady

Samozřejmě, že si potřebujete vychutnat klid celé zahrady plnými doušky. Zvolte zahradní sezení, kolem kterého se bude odehrávat celé dění. Nebojte se vystoupit z komfortní zóny a zvolit kousek, který bude nápadný. Kolem zahradního sezení koncentrujte celou zónu. Nezapomeňte kolem něj umístit květiny v květináčích, zajistěte výhled na vodu, zvolte pohodlné polštáře. Atmosféru relaxu a domácí pohody ještě více umocníte prostřednictvím dekorací, jako jsou trendy svítilny.

Záhradné kreslo Milano
Zahradní křeslo Milano

4. Zahradní sezení a přírodní materiály

Každá zahrada představuje okno do vnějšího prostředí a přírody. Proto byste měli sáhnout po přírodních materiálech, které jsou základem životního prostředí. Sáhněte po různých druzích dřeva, nechte se zlákat bavlnou. Plast a umělé materiály by měly být v každé zahradě omezeny na minimum. Dnes již víme, že plasty jsou příliš častým společníkem v našich životech. Je čas dát jim červenou.

5. Nezapomeňte na dekorace

Posledním, ale rozhodně ne méně podstatným bodem jsou dekorace. Keramické doplňky v květinových záhonech, textilní doplňky v podobě krásné deky pro chladné večery, svítilny rozestavené či upevněny kolem zahradního sezení a v květinových záhonech. Dokonalá atmosféra kouzelné zahrady.

Posezení s přáteli, menší rodinná oslava, párty u bazénu nebo prostě jen příjemný večer při západu slunce po horkém letním dni. O čem mluvíme? O moderní zahradě, čtěte více v dalším článku zde.

Tags : zahradaZahradní sezení

Leave a Response