close
DesignObývací pokoj

Tipy Dizajnerů Pro Lepší Bydlení! Jak Uspořádat Nábytek

Tipy Dizajnerů Pro Lepší Bydlení! Jak Uspořádat Nábytek

Uspořádat nábytek a jeho uložení je více než jen ukládání kusů tam, kde si myslíte, že budou mít největší smysl. Pokud se díváte na prázdnou místnost, zařiďte si ji způsobem, který bude nejen praktický, ale i estetický zároveň. Pojďme se společně s interiérovými designéry podívat na pár jednoduchých a snadno aplikovatelných principů, které opravdu fungují.

Vyberte Si Ohniskový Bod

Nikdy nepodceňujte sílu ohniskového bodu v místnosti. Zatímco někdy rozpoznáte ohnisko přirozeně, jako například dominantní okno, klavír nebo výrazný vestavěný výklenek krbu, někdy si musíte takové ohnisko vytvořit sami například prostřednictvím černé techniky či samotného televizoru. Po tom, co jste si jakýmkoli způsobem určili v místnosti ohniskový bod, musíte kolem něj smysluplně a funkčně rozmístit nábytek.

Designový TV Thunder 170 cm Mango
Designový TV Thunder 170 cm Mango

Netlačte Nábytek Proti Zdi

Velikost místnosti Vám nadiktuje, jak daleko můžete postavit a uspořádat nábytek od stěn. Myslete na to, že i na malém prostoru je třeba kusy nábytku umisťovat tak, aby místnost trošku dýchala, tj přibližně 30 centimetrů mezi kusy nábytku i od stěn. O něco větší nechte prostor i v případě oblastí, které mají vyšší provoz, jakými jsou místa před umyvadly a spotřebiči v kuchyni.

Vytvořte Si Komunikační Oblasti

Lidé by měli mít vždy prostor, kde se mohou přirozeně bez jakýchkoliv bariér promluvit, aniž museli zvyšovat svůj hlas nebo natahovat své uši. Jde zejména o umístění gaučů a křesel kolem konferenčního stolku. Pravidlem je, že čím je větší, tím lépe. Velký konferenční stolek ve středu místnosti na sezení je estetický a zároveň i funkční. Pokud je místnost příliš velká, vytvořte komunikačních oblastí více.

Designová rohová sedačka Adan rezavohnědý samet
Designová rohová sedačka Adan rezavohnědý samet

Najděte Při uspořádání nábytku Rovnováhu

Rovnováha je při návrhu velmi důležitá. Třeba zvážit velikost i umístění různých kousků, jakož i různorodost tvarů.

Berte Ohled I Na Pohyb

Lidem by při pohybu nábytek neměl překážet. Mezi konferenčním stolkem a pohovkou a mezi křesly byste měli vytvořit cestičku na šířku obou chodidel, aby se lidé mohli přemisťovat z jednoho konce místnosti na druhý bez jakýchkoli potíží.

Nechte Vejít Dovnitř Světlo

Světlost patří k nejdůležitějším prvkem místnosti, přesto je značně často zanedbávána. Dostaňte do obýváku co nejvíce světla, základem je denní světlo. Pokud nemáte velká francouzská okna, nezoufejte. Pomůže jemná poloprůhledná bílá záclona na celou výšku místnosti, kterou sluneční svit rozzáří jako velkoplošné svítidlo. Bílá má kouzelnické schopnosti. Pochopí to každý, kdo jí přemaloval pokoj, který měl dříve nažloutlý či meruňkový odstín. I strop vyžaduje bělobu, jinak místnost působí níže. Na jednu stěnu si však můžete klidně dopřát i tmavší barvu nebo tapetu.

Umělecké Díla V Správní Velikosti

Pokud chcete pověsit na zeď umělecká díla, zrcadla, či obrazy, musíte je umístit strategicky a v souladu s nábytkem. Nevěšte malou fotografii nad Váš gauč, místo toho raději použijte velký kus, který má přibližně dvě třetiny gauče nebo použijte kousky logicky patřící k sobě. Pokud potřebujete na stěnu umístit opravdu malé umělecké dílo, použijte velký rám s velkými výraznými motivy, například kamínky. Když zavěsíte obrázek nad nábytek, učiňte tak přibližně 12 centimetrů nad ním, aby fungoval vizuálně.

Nástěnná Dekorace Bartley Levá
Nástěnná Dekorace Bartley Levá

Zaměřte Se Na Funkci Nábytku

Někdy potřebujete umístit předměty, které musí být snadno dosažitelné pro jakýkoliv účel, který máte v místnosti. Chcete například uspořádat kuchyňské nářadí tak, aby bylo při vaření po ruce nebo uspořádat své knihy tak, aby byly k dispozici, když studujete nebo pracujete ve své domácí kanceláři? Zvažte, co potřebujete a kde, abyste mohli odpovídajícím způsobem navrhnout svůj nábytek.

Designový Regál Bethany – Set 2 Kusů
Designový Regál Bethany – Set 2 Kusů

Triangulace Nebo Design Podle Trojúhelníků

Triangulace v interiéru se týká umístění dvou koncových stolů podél gauče s malbou umístěnou na stěně nad ním. Triangulace je dobrý způsob, jak dosáhnout v domácnosti rovnováhu a symetrii. V praxi jde zejména o domy postavené na ústředním motivu atria, kolem kterých se na trojúhelníkovém půdorysu odvíjí obytný prostor. Hranice interiéru a exteriéru mají různé formy a intenzitu otevřenosti. Důležitější než samotná architektonická figura, je kontakt vnitřního obytného prostředí s exteriérem.

I Vám se již někdy podařilo zařídit si pokoj a myslet přitom na několik pár doporučených rad? Mysleli jste při zařizování i na funkčnost místnosti? Podělte se o Vaše zkušenosti s námi v komentářích!

Málo spíte? Toto vše se může stát při nedostatku spánku. Čtěte více zde.

Tags : Tipy DizajnerůUspořádat Nábytek

Leave a Response