close
Zahrada

Ratanový nábytek – klasika, která nezklame

Při zmínce o zahradním nábytku se každému v mysli automaticky vynoří v mysli ratan. Zahradní ratanový nábytek představuje legendární klasiku, kterou rozhodně nikdy nic při navrhování nového relaxačního koutu nezkazíte. Ratan vždy oslní svou krásou, ale na druhé straně vyžaduje i jistou dávku péče. Je vhodnou volbou pro zahrady, které slouží k relaxaci i na reprezentaci. Podstatným krokem je však vybrat ratanový nábytek, který je odolný a nezklame. Vybírejte vždy kvalitní kousky. Jak na to? Poradíme Vám!

Ratanové kreslo Erica
Ratanové kreslo Erica

Základem je pevná konstrukce

Ratanový nábytek se dnes vyznačuje tím, že je vytvořen z umělých nebo přírodních vláken. Vlákna však musí na něčem držet a tou podstatnou věcí je konstrukce. Konstrukce nábytku je v mnoha případech vytvořena z hliníku nebo nerezové oceli. Podstatné je, zda je konstrukce dostatečně pevná a odolná vůči vlivům vnějšího prostředí. Největším postrachem je rez. Celá konstrukce musí být stabilní. V žádném případě by produkt neměl působit nestabilně či být nadměrně lehký. Myslet by měli na to zejména rodiny s dětmi, protože při nekvalitních a nestabilních kusech ratanového nábytku mohou děti velmi jednoduše přijít k úrazu i při běžné hře.

Ratan – umělý i přírodní

Přírodní ratanový nábytek je nádherný, má však svou nevýhodu. O dřevo je vždy třeba se starat. Nepříznivě něj ovlivňují zejména změny počasí. V případě, že volíte dřevěný nábytek, pravděpodobně se nevyhnete pravidelnému lakování a ošetřování. Jinak se Váš zahradní nábytek stane velmi rychle domovem celé řady hub, plísní a lišejníků. Stejně ztratí svou přirozenou krásu a lesk. Dřevo vždy vyžaduje mnohem více péče a námahy, aby si udrželo svůj krásný a přirozený vzhled.

Možností jsou i umělá vlákna. Velmi rozšířeným je materiál s názvem technoratan. Vyznačuje se vysokou odolností vůči počasí a delší životností. Technoratan velmi dobře odolává nízkým teplotám i UV záření, které způsobují křehnutí a následné poškození mnoha materiálů. Vypadá velmi dobře a proto je ideální možností, pokud nechcete volit přírodní ratan, o který je třeba se starat.

Dizajnové ratanové kreslo Remington s podnožkou, ratanový nábytok
Designové ratanové křeslo Remington s podnožkou

Ratanový nábytek potřebuje i ochranný kryt!

Ochranný kryt je povinnou výbavou každého ratanového nábytku, a to bez ohledu na zvolený typ ratanu. Přestože je technoratan poměrně odolný vůči podmínkám vnějšího prostředí, ochranný kryt je základem výbavy. Proč je to tak?

Prvním důvodem je prodloužení životnosti celého nábytku. Ochranný kryt spolehlivě zamezí mnohým faktem poškodit nábytek. Druhým důvodem (a neméně důležitým) je, že ratanový nábytek je docela náročným kandidátem na čištění. Pokud zamezíte přístupu deště a následně prachu, ušetřili jste si jednu povinnost navíc. Rozhodně nezanedbejte výběr vhodného ochranného krytu pro Váš ratanový nábytek.

Uspořádat nábytek a jeho uložení je více než jen ukládání kusů tam, kde si myslíte, že budou mít největší smysl. Pokud se díváte na prázdnou místnost, zařiďte si ji způsobem, který bude nejen praktický, ale i estetický zároveň. Pojďme se společně s interiérovými designéry podívat na pár jednoduchých a snadno aplikovatelných principů, které opravdu fungují. Čtěte více zde.

Tags : Ratanový nábytekZáhradní nábytek

Leave a Response