close
Zahrada

Zahradní sezení z masivu a 5 největších mýtů

Zahradní sezení z masivu je vysněným zahradním nábytkem mnoha lidí. Působí opravdu skvěle, je nestárnoucí klasikou a perfektně se hodí do každého typu zahrady. Na druhé straně však stojí péče, která je v mnoha případech odvedená nesprávné, či naopak nedostatečně a zahradní sezení rozhodne ztrácí svou krásu. Prozradíme vám 5 největších chyb, které majitelé při péči o zahradní sezení z masivu nejčastěji dělají a měli byste se jim vyvarovat. Krásné kousky objevíte na našich stránkách zde.

1. Zahradní sezení z masivu by rozhodně nemělo přikrývat

Mnoho lidí dělá základní chybu nejen při skladování nábytku, ale i při jeho běžném používání. Pokud zrovna nepoužívají zahradní nábytek, jednoduše jej přikryjí nepromokavou tkaninou. Stejně to platí i v případě, že se zahradní sezení z masivu chystá na svůj zimní spánek. Tento postup je však rozhodně špatný a vašemu zahradnímu nábytku neprospívá. Proč je to tak?

Kdykoli přikryjete zahradní sezení z masivu nepromokavou tkaninou, vytváříte ideální prostředí pro množení plísní a hub. Dřevo nemůže správně dýchat a pracovat a téměř okamžitě na něm začnou probíhat hnilobné procesy. Místo přikrývání se zaměřte na to, aby byl během zimy nábytek v dostatečně větrané místnosti. Před deštěm a jinými nepříznivými počasí ho během sezóny ochrání dostatečná povrchová úprava.

Zahradní lavice Caro

2. Lakovat nestačí jen jednou

Dřevo je vyhledávaným materiálem, ale mezi jeho nevýhody patří fakt, že téměř neustále pracuje. Většina majitelů dřevěného zahradního sezení se domnívá, že lakování postačí jednou, a to přesně před sezónou. Dřevo však vyžaduje mnohem více péče. První lakování byste měli absolvovat hned po vybalení nábytku od výrobce. Během sezóny je třeba nábytek přelakovat dvakrát a po sezóně, dříve než se nábytek uloží na dlouhý zimní spánek, je třeba přelakovat ho opět. Proto, pokud uvažujete nad dřevěným zahradním nábytkem, lak by se měl stát vaším nejlepším přítelem.

3. Při laku se to však rozhodně nekončí

Mnoho majitelů se domnívá, že lak stačí. Dřevěný zahradní nábytek však vyžaduje mnohem více. Pokud plánujete do něj investovat, pamatujte i na to, že potřebujete účinné prostředky, které ho udrží krásné po dlouhou dobu. Mezi ně patří mnohé ošetřující přípravky a přípravky zajišťující UV ochranu. V opačném případě váš nábytek velmi rychle ztratí svůj lesk.

Zahradní lavice Kansas

4. Pomůže i voda se saponátem

Přestože jsme především zastánci certifikovaných přípravků na ošetřování dřeva, na pravidelné čištění je vhodný i velmi slabý roztok vody s konvenčně používanými čistícími prostředky. Doporučujeme volit s čistič s jemným přírodním složením. S jejich pomocí se jednoduše zbavíte a zabráníte dalšímu množení hub a lišejníků.

5. Lak nestačí jen přetírat

Vždy pred novým lakovaním je potrebné šetrne a opatrne odstrániť starú vrstvu laku. V opačnom prípade nanášate len jednu vrstvu na druhú, a to sa vám veľmi skoro môže vypomstiť v podobe šúpania.

Rtuť na teploměru stoupá pomalu ale jistě výše a my připravujeme kromě svých šatníků i své zahrady a terasy na jarní a letní sezónu. Nová sezóna si zaslouží i výměnu nábytku za nový. U zahradního nábytku je velmi důležitý správný výběr materiálů, které budou odolné i vůči horšímu počasí.  Snažíme se vzít v úvahu každý malý detail a přesto nejsme v mnoha případech spokojeni s našim výběrem. Jak se to dá zachránit? Čtěte dál zde.

 

Tags : Zahradní sezení

Leave a Response