close
Zahrada

Zahradní posezení ve 3 krocích

Vybrat zahradní posezení není vždy absolutně jednoduchou úlohou. Často musíme bojovat s kapacitou naší zahrady, designem, nabídkou na trhu a v neposlední řadě s našimi představami. Snažíme se vzít v úvahu každý malý detail a přesto nejsme v mnoha případech spokojeni s našim výběrem. Jak se to dá zachránit?

Chápeme, že na začátku je velmi složité utřídit si vlastní představy o dokonalé zahradě. Ze všech stran časopisů i obrázcích na sociálních sítích se na nás valí dokonale upravené zahrady a množství inspirace. Nemějte však obavy. Dnes vás díky třem jednoduchým krokem provedeme celým výběrem zahradního nábytku. Chceme, abyste měli při výběru šťastnou ruku a rozhodně nic nezanedbali.

1. Kapacita zahradního posezení

V první řadě byste si měli odpovědět na otázku, kolik lidí bude vaše zahradní sezení využívat. Plánujete společná setkání s přáteli, rodinné obědy nebo si jen prostě chcete vytvořit příjemnou atmosféru, ze které budete čerpat energii vždy při návratu z práce? Vaše odpověď je mimořádně důležitá, protože od ní se odvíjí hned první krok – výběr správné velikosti.

Záhradné kreslo Havana
Zahradní křeslo Havana

O kvalitní zahradní sezení je třeba pravidelně pečovat a udržovat jej. Je zbytečné volit ohromný komplex, pokud jej plánujete využívat jen vy, respektive vaši nejbližší. Na druhé straně, byl by obrovský krok vedle zvolit malé rozměry zahradního sezení, pokud plánujete organizaci větších setkání.

2. Zvažte podmínky, ve kterých se bude zahradní posezení nacházet

Druhým velmi podstatným krokem je prostředí, do kterého zahradní nábytek umístíte. Bude se nacházet pod širým nebem nebo na kryté terase? Bude často vestavěným podmínkám vnějšího prostředí v podobě deště nebo bude naopak chráněn? Od tohoto bodu se odvíjí nejen odolnost materiálu, který si vyberete. Stejně budete muset zvážit povrchovou ochranu, kterou nábytku dopřejete. Je samozřejmostí, že krytý nábytek i nábytek vystavený vnějším vlivům prostředí bude potřebovat ochrannou povrchovou vrstvu v podobě laků a dalších přípravků. Na druhé straně si však musíte uvědomit, že o nábytek, který není krytý, se budete muset starat mnohem více a častěji.

Záhradná zostava Nourd
Zahradní sestava Nourd

3. Zpět k vašim představám a návrhům

Až zvážíte předchozí dva kroky, vraťte se zpět ke svým představám a designu. Nyní už víte, co je na čase vyřadit ze seznamu potencionálních kousků, což je potřeba přidat. Prohlédnout si můžete například síť Pinterest, která nabízí řadu zajímavých inspirací. Rovněž se snažte, aby zahradní nábytek zapadl do celého stylu vašeho domova a nepůsobil rušivě. Snažte se pracovat se silnými stránkami zahrady a neváhejte experimentovat. Celou atmosféru dokonale doladí vhodné doplňky. Zapojte polštáře, osvětlení, svítilny – a výsledek je na světě. Množství inspirace objevíte na našich stránkách tu.

Ratanové sezení je jeden z klasických kusů zahradního nábytku. Je každá zahrada či terasa vhodným adeptem pro volbu ratanového nábytku? Čtěte více v dalším článku.

Tags : zahradaZahradní sezení

Leave a Response