close
Design

Skleněný Nábytek v interiéru? Pocit vzdušnosti a Čistoty

Množství moderního nábytku má ve své konstrukci sklo – nebo je kompletně ze skla – od skleněných konferenčních stolků až po skleněné poličky v knihovně. Sklo dodává moderní vzhled jakémukoliv nábytku, poutá na sebe pozornost, dodává jedinečný a stylový nádech každé místnosti a pocit vzdušnosti a čistoty. Skleněný nábytek je neodmyslitelnou součástí každé moderní domácnosti.

Výhody a nevýhody skla

Hlavní výhodou skla, jako materiálu je jeho široká variabilnost. Pomocí něj snadno rozdělíme kout místnosti, nebo ho zvětšíme za pomoci zrcadel a optického klamu. Nezapomínejte však, že v případě domácností s malými dětmi skleněný nábytek není vždy vhodný. Jak si řekneme, snadno se čistí ale rovněž snadno zašpiní, a většinou je plné ostrých hran. Mnoho lidí si myslí, že skleněný nábytek je příliš křehký a těžko se čistí a udržuje. Nicméně, dnes to již povětšinou není pravda. Designéři i výrobci dbají na to, aby byly nejen vkusné, ale i bezpečné. Takže nebude problém najít kvalitní, moderní psací stolek. Kus moderního nábytku se skleněnou konstrukcí se snadno udržuje a je často takový pevný jako dřevěný nábytek, v případě pokud kolem nábytku budou běhat malé děti, volte oblé hrany.

Sklenený kancelársky stôl Phantom
V jednoduchosti je krása! Skleněný kancelářský stůl Phantom

Mnoho lidí znepokojuje právě čištění, ale tyto obavy jsou neopodstatněné. Je pravda, že na skleněné povrchy sedá více prachu, ale jejich čištění je velmi rychlé. K odstranění prachu a šmouh stačí otřít vlhkým hadříkem a na rozdíl od dřevěného nábytku, skleněný nábytek nikdy nepotřebuje leštění. Pokud chcete, aby čištění bylo ještě snazší, stačí si vybrat sklo s tmavším odstínem. Prach je méně viditelný na matném, šedém nebo mléčném tvrzeném skle.

Hrubé, tvrzené sklo, které se používá na výrobu nábytku zajišťuje jeho stabilitu. Temperované nebo tvrzené sklo se vyrábí tak, že prochází vysoce-tepelnou úpravou a to mu dodává odolnost, kterou normálně sklo nemá. Tento proces zajišťuje, že můžete klidně používat váš skleněný jídelní stůl a nemusíte se obávat, že se po pár měsících rozbije. Pokud se k tomuto připočte i tloušťka skla, je to opravdu odolný materiál. Kromě toho, pokud se něco stane, tvrzené sklo je bezpečné – rozbije se na malé kousíčky, které nejsou vůbec ostré a drží také pohromadě, i když se zalomí. Tvrzené sklo je tedy bezpečné i když máte malé děti.

Konferenčný stolík Twig II
Konferenční stolek Twig II

Celoskleněný sedací nábytek

Takový výběr stále zatím zůstává raritou, atypickým řešením interiéru a nedůvěrou potenciálních uživatelů. Sklo totiž ve většině z nás vzbuzuje dojem křehkosti, chladicí vlastnosti a jednoduché rozbiteľnosti. Celoskleněný sedací nábytek se však vyrábí z kvalitního, pevného tvrzeného skla, které musí splňovat přísná bezpečnostní opatření. Tvrzené sklo je charakteristické tím, že v případě rozbití se rozpadne na drobné střepy, které uživatelům nijak neublíží.

sklenene kreslo
Návrh designéra Shiro Kuramata, 1976

Bez zrcadla si snad neumíme představit domů. Zrcadlo však rovněž kromě primárního záměru skrývá mnoho možností. Ví se stát moderním designovým doplňkem – ať už to je díky svému tvaru, nebo modernímu vzhledu, případně pokud je vsazeno do luxusního rámu. Snadno vyřešíme za pomoci zrcadla nedostatek světla v tmavší místnosti. Je také běžnou praxí dokázáno, že zrcadlo nám pomůže opticky zvětšit místnost.

Skleněný moderní nábytek dává vašemu domovu moderní nádech, je bezpečný a snadno se čistí. Pár kousků elegantního skleněného nábytku dokáže dodat současný a moderní vzhled a vaše návštěva ani nemusí vědět, jak jednoduché to všechno vlastně je!

Ke skleněnému psacímu stolu patří i pohodlná kancelářská židle. Jak vybrat tu správnou se dozvíte v dalším článku.

Tags : skleněný nábyteksklo