close
Kancelářská židle Boss Vintage hnědá
Kancelářská židle Boss Vintage hnědá

8 Faktů Jak Správně Vybrat Kancelářské Křeslo!

Denně strávíme sezením v průměru kolem sedmi a půl hodin. Pokud patříte k lidem pracujícím v kanceláři, určitě používáte kancelářské křeslo. Správné kancelářské křeslo vás zbaví nejen bolesti zad, ale dokáže dokonce zvýšit efektivitu vaší práce. Proto byste měli při výběru tohoto kusu nábytku věnovat čím více pozornosti následujícím fenoménům.

Opěrka rukou na kancelářském křesle

Opěrky rukou patří mezi fenomény, na které jsou lidé zvyklí. Někteří bez nich dokonce nedokážou pracovat, ale jsou i tací, kteří s nimi právě nejsou schopni pracovat. Opěrky však nelze považovat pouze za dobrý nápad, ale ze zdravotního hlediska jejich třeba vnímat jako pomůcku, která dokáže ulehčit ramena i vrchní část rukou, což přispívá k odstranění napětí v krku i krčních obratlích.

Je velmi podstatné, aby měli opěrky nastavitelnou nejen výšku, ale i hloubku, protože právě tato nastavitelnost je předurčuje k tomu, aby splňovaly požadavky rozměrů jejich uživatele. Horizontální nastavení opěrek rukou má i praktickou vlastnost, a sice zajištění mobilnosti spodní části rukou, dlaní a prstů, jakož i účinné uvolňování napětí svalů a šlach na rukách. Opěrky rukou by měly být dlouhé alespoň 20 cm a široké 4 cm. Jejich ideální poloha je od 20 do 25 cm nad sedadlem.

Kancelářská židle Boss Vintage hnědá
Kancelářská židle Boss Vintage hnědá

Kancelářske křeslo a zadní opěradlo

Zadní opěradlo kancelářského křesla by mělo poskytovat čím více opory zádové části sedícího v jakékoliv poloze. V tomto případě jsou velmi důležité jednotlivá nastavení. Zadní opěradlo by mělo kopírovat přirozený tvar páteře ve tvaru písmene S. Bederní opěrka páteře je ve spodní oblasti zakřivená, čímž předchází vzniku bolesti zad a snižuje tlak na meziobratlové ploténky bederní páteře.

Kancelářske křeslo a sedadlo 

Sedadlo kancelářského křesla by mělo být anatomicky tvarované tak, aby mohl sedící plně využívat sedací část.

Mechanismus křesla

Synchronní sedací mechanismus stimuluje dynamické sezení. Při dynamickém sezení by měl mít člověk neustálý pohyb. Při takovém sezení se tělo neustále bezděky pohybuje, a tak trochu cvičí. Úkolem dynamického sezení je stimulovat i metabolické procesy takovým způsobem, aby měli svaly neustálý přísun kyslíku. Nastavení individuální hmotnosti těla znamená, že stejný efekt se dá dosáhnout, ať už je uživatel těžký nebo lehký, tedy zaručuje pohodlnou oporu v jakékoliv poloze.

Kancelářská židle Boss Vintage hnědá
Kancelářská židle Boss Vintage hnědá

Kancelářské křeslo a Opora krku

Opora krku je užitečným doplňkem pro zdravé ergonomické sezení. Funguje jako nadstavba zadního opěradla, podporuje oblast krčních obratlů a uvolňuje svalovou bolest ramen i krku – zejména v případech velmi přetížených poloh, jakou je například poloha během komunikace na telefonu. Opora krku by měla obsahovat funkci, která umožňuje nastavit výšku kancelářského křesla.

Čalounění a materiálový potah

Čalounění a materiálový potah mohou být na pohled nejen atraktivní, ale mohou mít i termoregulační a ergonomické vlastnosti kancelářského křesla. Jejich kvalitu a správný výběr lze nejlépe otestovat zejména během horkých letních dnů. Pokud se potah lepí na pokožku, není ideálním potahem. Abychom dosáhli maximální komfort při sezení, každé sedadlo by mělo mít takový materiálový potah, který dokáže absorbovat vlhkost a teplo.

Tak jako termoregulační funkce, i čalounění může být v ergonomické oblasti velmi užitečné. Pěnová stěna vyplněná vzduchem individuálně reaguje s hmotností těla i na pohyb, tj. pokud cítí tlak, vzduch se jemně přesměruje, aby podpořil polohu těla, a tím se zamezí poloze, která je pro páteř nevhodná a podpoří se tak dynamické sezení.

Kancelářská židle Boss Vintage hnědá
Kancelářská židle Boss Vintage hnědá

Funkce páky

Funkce páček je součástí kancelářského křesla, pomocí které se dají nastavit ergonomické vlastnosti – jinými slovy knoflíky, páčky a přepínače. Ideální je, pokud se dají všechny funkce páček křesla snadno ovládat ze sedu. Páčky by se měly dát pohodlně ovládat rukou, měli by být odolné vůči klouzání a jejich používání by mělo být intuitivní.

Kvalita kancelářského křesla

Ideální kancelářské křeslo by mělo mít alespoň označení “GS”. Tyto písmena jsou zkratkami slovního spojení „Geprfüfte Sicherheit“, což znamená “testováno z hlediska bezpečnosti”. Toto označení uživateli garantuje, že splňuje právní požadavky na kvalitu výrobku. Jinými slovy i to, že každé křeslo by nemělo opustit výrobní halu, dokud není nejprve komplexně odzkoušeno.

Kancelářská židle Boss Vintage hnědá
Kancelářská židle Boss Vintage hnědá

Správné rozhodnutí při výběru kancelářského křesla

Pokud si kupujete kancelářské křeslo, je mnoho věcí, na které byste měli myslet ještě předtím, než uděláte to správné rozhodnutí. Tento krátký průvodce Vám však během výběru křesla pomůže rozlišit důležitost jednotlivých funkcí kancelářských křesel.

Moderní kancelář nebo domácí pracovna? Z velké části ho můžeme dotvořit i moderním nábytkem, a protože jsme v poslední době zasypání návrhy od šikovných designérů, je z čeho vybírat. Poradíme Vám v našem dalším článku zde.

Tags : kancelářské křeslokancelářské stolykancelářské židlekancelářský nábyteknábytek do kanceláře

Leave a Response