close
Obývací pokoj

Jak najít v obýváku správné místo pro pohovku

hneda chesterfield pohovka

Srdcem vaší domácnosti je obývací pokoj a tomu zase dominuje pohovka či rohová sedačka. Jde o nejdůležitější kousky nábytku, které doma máte, a to nejen proto, že je sami využíváte k odpočinku, ale také proto, že si je na vlastní kůži vyzkouší každá vaše návštěva.

Výběr pohovky často zabere hodiny času a testování, přemýšlíte ale před nákupem také nad tím, kde pro ni bude to pravé místo?

 

sivá rozkladací pohovka scarlet
Rozkladací pohovka Scarlet

Pohovku lze umístit nejen podle feng-šuej

Správná energie a harmonie jsou sice k nezaplacení, ale věřte nám, že když budete při procházení místností zakopávat o pohovku či stolek, nebudete vůbec šťastní, ani spokojení.

Při rozestavování nábytku v obývacím pokoji se řídíme několika pravidly, díky kterým bude vše tak, jak má být. Prvním krokem je uvážit, jaký prostor nám náš obývák nabízí.

Do menších pokojů patří pohovka, do větších místností volte rohovou sedačku nebo gauč ve tvaru písmene U. Vaše pohovka či rohová sedačka by měly být umístěny zadní stranou ke stěně, avšak mezi stěnou a pohovkou ponechejte alespoň kousek volného prostoru.

sivá rohová sedačka lena
Rohová sedačka Lena

Pohovka přitisknutá ke stěně nepůsobí na pohled příjemně, a pokud jste domů zvolili velký rohový gauč, jeho přisunutím zcela ke stěně prostor zahltíte a vezmete mu svěžest. Totéž platí v případě, dominují-li vašemu obývacímu pokoji velká okna.

Pohovku můžete umístit i přímo před ně, ale opět myslete na dostatečnou vzdálenost, díky které zůstane pokoj prosvětlený. Pokud se pod okny nachází topení, může vaše pohovka nebo gauč bránit teplu, aby se volně rozlévalo po místnosti.

Neodmyslitelnou součástí každého posezení je konferenční stolek, bez kterého se neobejdete.  Měli byste tedy před sedačkou ponechat dostatek prostoru pro jeho umístění.

 

žlutá rozkladací pohovka anilka
Rozkladací pohovka Annika

Nebojte se být kreativní

Je váš obývací pokoj spojen s jídelnou a kuchyňským koutem? Zkuste prostor rozdělit právě sedačkou a umístit ji do středu pokoje.

Opticky tak určíte hranici kuchyně s jídelnou a obývacího pokoje. Takovéto umístění pohovky je výzvou, ale zároveň také skutečně moderním a stylovým řešením interiéru.

Při zařizovaní obývacího pokoje vám mohou pomoci i obyčejný papír a tužka, díky kterým získáte lepší představu o výsledku. Pokud si však netroufáte, na trhu je množství aplikací, ve kterých si předvolíte půdorys vašeho obývacího pokoje, a ve kterých můžete vyzkoušet různé varianty, aniž byste jen nepatrně pohnuli nábytkem.