close
Design

Které Nápady “Udělej Si Sám” Nás Stojí Více a Proč?

Které nápady “udělej si sám” nás stojí více a proč?

Vlastníci svých domácností se často snaží uspořit čím více peněz právě prostřednictvím tzv. nápadů “udělej si sám”. Častým výsledkem však je, že několik jejich “projektů na vlastní pěst” často přesáhne jejich pevně stanovený rozpočet a v konečném důsledku utratí více, než plánovali. Odpověď na to, proč se naše projekty v konečném důsledku prodražují, naleznete v následujících řádcích.

Jedním z nejčastějších problémů, které mohou ovlivnit všechny tyto projekty je reálné nastavení rozpočtu. Již před začátkem samotných prací je velmi důležité určit si přiměřený rozpočet a stanovit si, co skutečně potřebujete a kolik jednotlivé položky opravdu stojí. Nesprávně stanovený rozpočet se kromě jiného často spojuje i s neočekávanými problémy. Soubor nejčastějších oblastí, kde problémy převyšují hodnotu plánovaných položek, si můžete prohlédnout v následujícím seznamu, který při každé oblasti uvádí procento, o které se rozpočet navyšuje.

Nový systém topení, větrání a klimatizace: 54%

Velikost vašeho domu hraje ve stanovení nákladů na zavedení nového systému topení, větrání i klimatizace velmi důležitou roli. Vlastníci domácností často podceňují to, kolik tepelných jednotek budou potřebovat na chlazení domácnosti. Práce související s montováním potrubí jsou další oblastí, která může navýšit náklady. A zároveň i způsob, jakým se bude topení, ventilace nebo klimatizace zavádět není vůbec zanedbatelný. Proto by váš rozpočet na zavedení nového topení, větrání a klimatizace neměl být založen na tom, kolik za tento systém zaplatil váš kolega z práce nebo člen vaší rodiny.

Zdroj: RYE PLUMBING AND HEATING
Systém topení, větrání a klimatizace

 

Instalatérské práce v koupelně: 52%

I před výměnou sprchy třeba být obezřetný. Zatímco Vy se chcete zaměřit pouze na zdokonalení celkového vzhledu Vaší koupelny, často to koneckonců vyžaduje mnohem více práce, a tedy i výdajů. Je to proto, že Váš plán zahrnuje pouze přemístění sprchového odtoku, ale to se často nakonec projeví v takové vysoké ceně jako, kdybyste budovali novou koupelnu. Pokud je odtok nesprávně nainstalován nebo nesprávně těsní, podstupujete riziko uvolnění kalových plynů do Vašeho domu. Jelikož jde o velmi vážné zdravotní riziko, je třeba myslet na to, že dokonce i když přesouváte výlevky, byť jen na malou vzdálenost, měli byste si na montáž opatřit nové potrubí, protože jinak Vám může voda vážně poškodit celý půdorys Vaší vysněné koupelny či WC.

Instalatérské práce v koupelně, zdroj: homefixer
Instalatérské práce v koupelně, zdroj: homefixer

Suterén – projekt udělej si sám: 52%

Pokud přemýšlíte nad proměnou svého suterénu, musíte si ujasnit cíl, který má suterénní prostor splňovat. Pokud jde o přestavbu, jejímž cílem má být neuspořádaný prostor na věšení, nejde o nějakou nákladnou záležitost. No pokud se snažíte vytvořit zábavnou klubovnu s domácím divadlem, jde již o zcela jiný projekt, který bude vyžadovat větší rozsah prací a rapidně navýší Váš rozpočet. Kromě toho, mnozí vlastníci domácností neberou v úvahu, že suterén se bude muset vytápět. Elektrické topné těleso určitě není ideálním řešením pro každodenní použití. Budete potřebovat dodatečné odvodnění, vytápění podlahy nebo speciální topná zařízení. Jsou alternativou vytápění suterénní podlahy a někdy Vám rozpočet navýší i výběr podlahy. Protože musí splňovat funkce určené pro suterén, a proto není vůbec levnou záležitostí.

Suterén domu projekt, zdroj: David Papa/Shutterstock
Suterén domu projekt, zdroj: David Papa/Shutterstock

Nové spotřebiče: 51%

Pokud plánujete koupi nových spotřebičů, určitě se vždy vrhnete s nadšením na nejnovější trendy roku, které vám nabízejí řadu inspirací. No někdy tyto nejnovější trendy roku právě pokoušejí majitele, aby za spotřebiče utratili mnohem více, než by měli, jen proto, že je vidí ve výlohách obchodů.

Další problém může nastat, pokud se majitelé pokoušejí ušetřit nějaké peníze nákupem spotřebičů na internetu. Pokud spotřebiče na místě nefungují, je to ztráta peněz. Velmi nápomocné jsou rady místních prodejců, kteří spolupracují s mnoha dodavateli. Vědí vám poradit, jak ušetřit peníze na dopravě i době dodání, případně jako zboží vyměnit. Kromě toho správný profesionál by měl vědět poradit i s velikostí zboží. Měl by být ochoten kupujícím asistovat při porovnávání materiálů a funkcí spotřebičů.

Nové spotrebiče, Zdroj: Samsung

Nové spotřebiče, Zdroj: Samsung

Střecha, jako projekt udělej si sám: 51%

Jelikož je velmi obtížné odhadnout, co se ukrývá pod Vaší střechou, stanovit přesný a neměnný rozpočet je opravdu nemožná úloha. Pokud pod střechu protéká voda, může se jednat i o několik desítek či stovek čtverečních metrů materiálu, které budou vyžadovat výměnu (dřevěné latě, izolace, …). Střechy se prodražují, pokud se dodatečně navyšuje rozpočet prací související s nesprávným určením rozměrů střechy (nároží, úžlabí) nebo použitím dodatečného materiálu, který nebyl na seznamu rozpočtu.

Nejen střešní práce, ale i ostatní práce patří mezi fenomény, při kterých by výběr postupu “udělej si sám” byl opravdu kontraproduktivní. Existuje mnoho majitelů, kteří se pro realizaci rekonstrukce rozhodují na vlastní pěst. Velmi rychle si však uvědomí, že nemají dostatek znalostí ani potřebných nástrojů a zkušeností, aby práce dotáhli do konce.

Strecha ako projekt, Zdroj: Krytina
Střecha jako projekt, Zdroj: Krytina

Ve světě designu je to jako ve světě módy – to, co je dnes trendové zítra už vůbec nemusí být. Trendy ve světě designu se často obměňují a proto není možné, abychom neustále sledovali, co je momentálně nejvíce in a podle toho si zařizovali svou domácnost. Pokud však patříte k těm, kteří mají rádi domácnost zařízenou stylově a trendově, určitě jste už slyšeli o industriálním designu nebo stylu, více o tomto stylu si přečtete zde.

Tags : DIYudělej si sám

Leave a Response