close
Svítidla

Svítidlo Potřebuje Zdroj – Nebo Jak Si Vybrat Správnou Žárovku?

Svítidlo Potřebuje Zdroj

Moderní svítidlo je jen polovina krásy. Skvělé je vybrat si takové svítidlo, které má několik stínítek a můžete si vybrat, kolik z nich rozsvítíte a jakou intenzitu světla potřebujete.

Klasické Edisonově žárovce v našich domácnostech definitivně odzvonilo a s rozvíjejícími se technologiemi je volba ideálního řešení pro moderní interiér hotovou vědou. Víte, co je pětice, lumen a CRI? Znáte Dimmable žárovky? Slyšeli jste už o teplotě světla? Pokud ano, můžete se zařadit mezi kompetentní uživatele, gratulujeme!

V opačném případě se budete muset dovzdělávat. Nepočítáme klasické žárovky, které se již v současnosti nevyrábějí, na trhu jsou tři nejprodávanější technologie – halogenové žárovky, úsporné kompaktní zářivky a LED žárovky.

1. Halogenové Žárovky

Halogenová žárovka je plněná halogenovým plynem, nejčastěji jodem nebo bromem.

Pracuje na vyšších teplotách než klasická žárovka, což vede k vyššímu jasu. V interiéru se využívá jako zdroj silného bodového světla. Dalšími její výhodami je reálné podání barev, design klasické žárovky, možnost stmívání, okamžité rozsvícení a nízká pořizovací cena. Své příznivce si získá i pro klasický vzhled hodící se do luxusních svítidel retro nebo barokního typu.

Životnost a energetická úspora jsou ve srovnání s dalšími dvěma technologiemi nejníže. Halogenová žárovka se při svícení zahřívá.

2. Úsporné Kompaktní Zářivky

Úspornou kompaktní zářivkou se označuje zářivková trubice menších – kompaktnějších rozměrů, používaná jako úspornější náhrada klasické žárovky.

Výhodou zářivek je větší energetická úspora a delší životnost ve srovnání s halogenovými žárovkami.

Nevýhodou je vyšší pořizovací cena. Pomalejší náběh a výrazné zkrácení životnosti v chladném prostředí a při opakovaném zapínání v krátkých časových intervalech z ní činí outsidera pro chodby, schodiště, sklepní a technické prostory, ale i toalety a koupelny. Důležité je také zohlednit ekologickou zátěž, protože zářivky obsahují rtuť a představují nebezpečný odpad. Stmívání je možné pouze u typů označených jako Dimmable.

3. LED Žárovky

Zkratka LED označuje light-emitting diode nebo světelnou diodu, která při průchodu elektrického proudu vyzařuje úzce spektrální světlo.

LED žárovky se vyznačují nejvyšší energetickou úsporou, velmi dlouhou životností, možností volby barvy a okamžitým náběhem. Při svícení neprodukují škodlivé ultrafialové ani infračervené záření (nezahřívají se). Jsou ekologické a odolné vůči nárazu, otřesu a chladu. LED žárovky jsou vhodné do moderních svítidel.

Nevýhodnou je vysoká pořizovací cena a možnost stmívání pouze u typů označených jako dimmable.

Pokud jste již zvážili všechny výhody a nevýhody jednotlivých technologií a vybrali si tu správnou pro sebe, jsme na půl cestě k úspěchu. Zbývá jen zvolit ten správný kus, který zapadne do Vašeho svítidla a splní nároky interiéru. Zvážit musíte několik zásadních faktorů:

Závit Žárovky

Závit nebo takzvaná patice je velmi důležitý údaj, bez kterého žárovku nekoupíte, respektive koupíte, ale nemusí se Vám podařit nainstalovat ji do svítidla. Před návštěvou obchodu nebo e-shopu proto vždy zjistěte, jaký závit má Vaše svítidlo. V lustrech je nejčastější klasický, velký závit s označením E27 nebo malý E14. Bodová svítidla nebo moderní designové lampy mají však často různé jiné uchycení.

Správný závit - bez něho to nepůjde.
Správný závit – bez něho to nepůjde.
Zdroj: 123led.sk
Zdroj: 123led.sk

Velikost A Tvar Žárovky

Moderní žárovky jsou v mnoha případech větší než klasická Edisonova žárovka. Pokud si nejste jisti, důkladně si prostor v svítidle proměřte. V případě, že jste v prostoru vsadili na skvostný lustr, který je jeho dominantou, nepokazte si výsledný dojem nevhodnou žárovkou. Luxusní lustry typu Bridget s odhalenými žárovkami si ptají méně nápadné modely klasických tvarů. Dejte si tedy záležet i na designu. Jeho stínítko tvoří nesčetné jemné kovové řetězy, které se nádherně třpytí díky světlu z 11-ti žárovek.

Svítidlo designový lustr Bridget, 140 cm, černý
Svítidlo designový lustr Bridget, 140 cm, černý

Světelný Výkon

Údaje typu 4W LED žárovka svítí stejně jako 40 W klasická jsou jen velmi orientační a nepřesné. Spolehlivou výpovědní hodnotu toho, kolik světla žárovka vyzáří má jen údaj nazývaný světelný tok nebo světelný výkon. Uvádí se v lumenech. Pokud například chcete nahradit 40 W Edisonovu žárovku, měli byste se pohybovat někde kolem 430 lm.

Barva Světla

Označuje se také jako barevná teplota světla a udává, jaký odstín bude mít vyzařované světlo. Hodnota se vyjadřuje v Kelvinech (K) – hodnoty prodávaných žárovek se pohybují od 2700K do 6500K. Teplejší odstíny bílé se barvou blíží ke klasické žárovce a využívají se v oddychových a relaxačních prostorách. V běžném interiéru jsou vhodné do obývacího pokoje nebo ložnice. Studenější odstíny zvyšují aktivitu a jsou vhodné všude tam, kde je potřebná dobrá viditelnost. Volte je proto do kuchyně, koupelny nebo luxusní pracovny.

Barvu světla vybírejte podle umístění svítidla a preferencí.
Barvu světla vybírejte podle umístění svítidla a preferencí.

Index Podání Barev

Můžete ho najít hlavně při LED žárovkách pod označením CRI (color rendering index). Jeho hodnota naznačuje, nakolik se budou zdát barvy interiéru pod daným světlem reálné. Pro interiéry se doporučují žárovky s hodnotou více než 80, většina výrobců však nabízí žárovky s nižším CRI (běžně kolem 70). Pod světlem s velmi nízkým CRI se budou lidé jevit nepřirozeně a předměty získají našedlý nádech. V případě, že výrobce tuto hodnotu neuvádí, je lepší si připlatit si za žárovku od výrobce, který tento parametr uvede – většinou se jedná o kvalitnější výrobky. A určitě nechcete, aby Vaše moderní lampa a světlo z ní vypadalo jen kvůli žárovce špatně.

Velmi důležitá hodnota - věděli jste vůbec o ní?
Velmi důležitá hodnota – věděli jste vůbec o ní?

Úhel Rozptylu Světla

Je velmi důležitý hlavně při LED žárovkách a závisí na jejich tvaru. Chcete-li místnost osvítit jednou LED žárovkou v lustru uprostřed místnosti, zvolte kulovité nebo kukuřičné žárovky. Aktuálním trendem je však využívat více slabších zdrojů světla, kde můžete použít i směrové LED žárovky.

Pokud potřebujete pomoc, rádi Vám poradíme, jak správně vybrat LED osvětlení do Vaší domácnosti nebo firmy. Chcete-li vybírat podle konkrétního prostoru, vyberte rozčlenění podle místnosti. Pokud nevíte, jaký typ svítidla chcete, ale orientujete se v jejich parametrech, vyberte rozčlenění podle typu svítidla.

Pokud toužíte po změně ve vašem domově, rádi Vám poradíme v našem dalším článku, kde najdete užitečné rady.

Těšíme se na Vaše komentáře k článku.

Tags : lustrosvětlenístolní lampasvítidložárovka

Leave a Response