close
Svítidla

Osvětlení ložnice: moderní svítidla

Chcete-li ve své ložnici docílit moderní vzhled, výběr svítidel v tomto designovém stylu je skvělou startovní čárou. Moderní design totiž ctí funkci a jednoduchost. Moderní svítidla v ložnici by měly být prakticky ovladatelné, uklidňující, s dotekem elegance a čistoty. Účel svítidla je výchozím bodem jeho designu.

Funkce

moderní svítidla
Osvětlení ložnice závisí na dispozici a uspořádání celé místnosti a je třeba jej řešit už při jejím projektování. Malým místnostem bez úložného prostoru postačí jen nástěnné nebo stolní lampičky umístěné u postele. Měly by však být ovladatelné i vypínačem od dveří. Ložnice se šatnou nebo jiným úložným prostorem si už ptají i stropní svítidlo. Velmi praktické je i osvětlení úložných prostorů zabudované přímo v šatníku nebo ve skříni. Do svítidel používejte úsporné žárovky s nižší intenzitou světla. Osvětlení v ložnici by mělo být tlumené a uklidňující. Doporučené jsou teplé odstíny bílé. Při instalaci osvětlení myslete na vlastní pohodlí. Při vstupu do místnosti byste měli mít k dispozici vypínač pro všechny svítidla. V opačném případě si budete muset zapnout stropní světlo, abyste přešli k moderní lampičce na nočním stolku a opět se budete vracet ke dveřím, abyste zhasly. Lampičky by samozřejmě měly mít i vlastní vypínače dosažitelné z postele.

Moderní design

Pro dosažení moderního vzhledu vybírejte jednoduché svítidla s přímými liniemi. Klíčová idea zní: funkce nad formou. Nebo pokud chcete v jednoduchosti je krása. Materiál může být čistý nebo s jemným barevným akcentem. Modernímu designu vládnou neutrální tóny. Luxusní svítidla jsou vyráběny i ze dřeva nebo leštěných kovů v přírodních odstínech. Matné sklo zas přeměňuje světlo na příjemně měkké a romantické.

Stolní lampičky, stojící lampy a závěsné svícny jsou přirozenou součástí moderního osvětlení. Mimořádně oblíbené jsou především závěsná svítidla, které uvolňují místo na nočních stolcích. Pokud je umístíte blíže ke stropu, získáte širší úhel světla. Stojací lampy by měly mít jednoduchou konstrukci a lze je použít všude tam, kde chcete vytvořit mimořádný akcent.

Luxusní lustr zavěšený nad vaší postelí vytvoří dramatické ohniště místnosti. Jeho velikost by měla záviset především na velikosti ložnice a výšky stropu, ale v zásadě se nemusíte bát ani mohutnějších svítidel. Inspirovat se můžete extravagantním designovým závěsným svítidlem Sweden v černé barvě, které se stane dominantou každé ložnice. Soustřeďte se na jednoduché tvary, s menším počtem větví, které opticky nabírají na velikosti a dominanci. Namísto lustru však můžete nad postelí zavěsit i tři nebo více svítidel, které budou v podobném stylu, ale v různých tvarech a odstínech.

Svítidlo potřebuje zdroj – nebo jak si vybrat správnou žárovku? Rádi vám poradíme v našem dalším článku, kde najdete užitečné rady.

Tags : osvětlení