close
DesignSvítidla

Stropní svítidla! Rozjasnit tmu, zútulnit domov

Ano, určitě si domýšlíte správně, budeme se bavit o svítidlech. Osvětlení je klíčem k zajištění toho, aby váš domov vypadal “v tom nejlepším světle.” Díky správnému osvětlení může váš nábytek vyniknout, zatímco špatné osvětlení způsobí, že pokoj bude vypadat šedě a mdle. Navíc osvětlení místa, kde budete pracovat nebo trávit čas s návštěvou vás může nabudit do života čí výkonu – na druhou stranu, záleží na účelu svítidla – příliš silné stropní svítidla v ložnici vás mohou udržet vzhůru celou noc, a to i po jejich zhasnutí, neboť vysoká intenzita světla odpuzuje váš organismus a zejména vylučování spánkového hormonu. Naštěstí je docela jednoduché dobře si vybrat.

Jak začít?

Nejdůležitější věc, na kterou se musíte zaměřit je styl osvětlení. Stropní svítidla, nástěnné lampy, stolní lampy či luxusní lustry mohou prezentovat váš pokoj různými způsoby, ale jejich kombinování obvykle bývá ten nejlepší způsob, jak získat požadovaný efekt.

Stropní, závěsná svítidla mají tendenci osvětlit celou místnost, osvětlují tedy všechny kusy nábytku přibližně stejně. Závěsná svítidla jsou často tím nejlepším základem pro osvětlení dané místnosti a díky stmívači vám umožní zvýraznit další místa za použití jiných lamp. Samozřejmě, že existují jedinečné případy, které jsou středem pozornosti samy o sobě – například honosné, luxusní lustry, nebo naopak extravagantní či moderní kousek, který se snadno může stát středobodem například obýváku. Designové luxusní závěsná svítidla a lustry jsou nejčastěji vyrobeny z kovu, skla nebo akrylu.

luxusny luster
Luxusní lustr – středobod každé místnosti

Stolní lampy, kromě toho, že jsou dekorativním kouskem pro váš stůl, konferenční stolek, nebo noční stolek, jsou skvělým způsobem, jak si usnadnit práci. I malá stolní lampa dokáže poskytnout dostatek světla, abyste mohli dokončit svůj projekt. Kromě toho jsou stolní lampy skvělou volbou co se týče nočního čtení – nejsou příliš jasné ale poskytují dostatek světla, aniž  by zasahovali do spánkového cyklu vašeho těla.

Stojanové a nástěnná svítidla mají podobný účel – osvětlení jednotlivých částí a nastolení atmosféry bez přílišného zvýšení jasu v místnosti.

dozajnova lampa
Stojanová lampa z opravdového lana – musíte mít!

Bez toho to nepůjde!

V neposlední řadě, dbejte i na správný výběr žárovky. Vždy si ověřte, jakou pětici a maximální výkon žárovky můžete instalovat. Pravděpodobně budete uvažovat nad třemi nejrozšířenějšími typy žárovek – halogenové, úsporné nebo LED. Při halogenových nebo úsporných se snad nemůžete splést, avšak správný výběr LED žárovky může být problém. Sledujte náš blog a brzy se dozvíte více o tom, jak si správně vybrat LED žárovku!

 

Takže nezapomínejte – teplejší, ale tlumené světlo je spíše skvělou volbou do ložnice, zatímco množství dekorativních lamp je vhodnější k osvětlení obýváku. Najděte to, co je pro vás nejlepší a rozsviťte tmu!

Co se stane se starým hotelovým nábytkem? Další otázky ohledně hotelového nábytku se dočtete ZDE.

Tags : svítidla