close
DesignObývací pokoj

6 kreativních tipů, jak mě vypadat moderní obývací pokoj

Prozradíme vám tajemství: Bytoví designéři nevlastní žádnou tajnou knihu pravidel a postupů, díky které dovedou každý prostor do estetické dokonalosti. Ti nejlepší z nejlepších jsou od přírody tvořiví. Rádi si představují, sní a poslouchají svou intuici. Bývají nepředvídatelní, kreativní a lidé jejich práci milují. Pravda všichni mají pár ověřených triků, které se jim při designování interiérů opakovaně vyplácejí. Některé z nich jsme pro vás sesbírali. Nechte se jimi inspirovat při zařizování a váš obývací pokoj se tak stane nejoblíbenější místností v domě.

1. Barvami stěny finišujte

Majitelé domů a bytů běžně vybírají barvy stěn před nastěhováním nábytku. Má to svou logiku. Moderní obývací pokoj se zařídí novým luxusním nábytkem až po vymalování. Podle designérů to však není nejšťastnější řešení. Finální úpravu stěn doporučují volit až na závěr. Nábytek totiž změní nejen barevnou a designovou perspektivu místnosti, ale i světelné podmínky. Odstín, který vypadal perfektně v prázdné pokoji, nemusí po nastěhování zahrát úplně ideální. Chcete-li najít barvu, která nejlépe ladí s čalouněním, dekoracemi nebo kobercem, volte barevnou úpravu stěn jako poslední bod zařizování.

2. Dejte šanci prostoru

Nabídka krásného, luxusního nábytku je široká, ale s jeho stylizací v prostoru byste to neměli přehánět. Odolejte přeplněnosti a dejte svému obýváku šanci dýchat. Laskavým bydlením se dnes rozumí lehkost a volnost prostoru. Moderní obývací pokoj by neměl být přeplněný množstvím nábytku. Volte střídmost a kvalitu. Upřednostňujte menší kusy nábytku před velkými sestavami nebo stylově kontrastujte. Malý luxusní stolek umístěný mezi dvěma mohutnými křesly s vysokým opěradlem může v prostoru opravdu vyniknout, aniž zabral mnoho místa.

3. Věšte obrazy a zrcadla ve správné výši

V galeriích a muzeích visí umělecká díla tak, že jejich středová osa se nachází přibližně 1,5m nad podlahou. Tato výška se považuje za průměrné zorné pole člověka. V moderním prostoru byste se měli řídit stejným pravidlem. Zejména místnosti s vysokými stropy lákají k posouvání nástěnných dekorací výše. Podle designérů je to však jedna ze zásadních chyb stylizovaného prostoru. To by totiž mělo odrážet především potřeby lidí ne místnosti.

DESIGNOVÉ NÁSTĚNNÉ ZRCADLO KENLEY
DESIGNOVÉ NÁSTĚNNÉ ZRCADLO KENLEY

4. Teplý obývák díky kobercům

Moderní obývací pokoj získá díky kobercem jistý pocit tepla a měkkosti. Jejich výběr a umístění však vyžaduje mnohem více než jen nalezení vhodné barvy a vzoru. Což je mimochodem také velmi důležité. My bychom však chtěli poukázat na souhru koberce, prostoru a nábytku. Koberec můžete do svého moderního obýváku vsadit několika způsoby. Zaprvé, všechny ústřední části nábytku budou mít všechny nohy na koberci. Tato perspektiva vytváří dojem luxusu a je vhodná zejména do větších prostor. V malých obývacích pokojích je naopak efektivnější umístění koberce mimo nábytku, to znamená ani jedna noha nábytku není na koberci. Pocit otevřenosti a dobře definovaného prostoru dosáhnete tehdy, pokud na koberci ponecháte jen přední nohy nábytku. Vznikne tak vzácný dojem propojení.

DESIGNOVÝ KOBEREC LESSIE II
DESIGNOVÝ KOBEREC LESSIE II

5. Obývák jako ohnisko prostoru

Zařizování není jen bezhlavé ukládání nábytku do místnosti. Vyberte si hvězdu svého obýváku a udělejte z ní ohnisko. Celý prostor tím ukotvíte a ostatní nábytek dostane druhotnou roli. Ústřední bod by měl sám o sobě strhávat pozornost. Může to být kreativní umělecké dílo na zdi, luxusní konferenční stolek nebo výrazné svítidlo či krb. Pro představu, funkci designového ohniska obýváku výborně splní konferenční stolek z masivu Island, který navíc výborně zapadne do každého moderního interiéru. Ohnisko obýváku může tvořit i jedinečná kompozice více kusů nábytku. Důležité je, aby byly sjednoceny.

konferencny stolik vaša obývačka ožije
Kus masivu do luxusního obýváku jako stvořený!

6. Buďte odvážní

Osobnost je to, co dělá prostor velkým. Vytvořte si svou vlastní představu moderního obývacího pokoje a bavte se. Čím více času věnujete hře s prvky a prostorem, tím lepší výsledky dosáhnete. Nebojte se do svého obýváku vnést trochu dramatu začleněním neočekávaných prvků, barevných kombinací či prostorových kompozic. Jděte vlastní osobní cestou a volte soukromé pohodlí a vlastní vkus před pravidly a zásadami.

Co je lepší, než mít doma obývák zařízenou nábytkem z pravého poctivého dřeva, které vydrží dlouhá léta a zvládne i ty nejnáročnější oslavy a návštěvy? Vůně poctivého dřeva, masivní krásné tvary a nadčasový minimalismus a jednoduchost. Čtěte dále zde.

Tags : obývací pokoj