close
Jídelna a kuchyňObývací pokoj

4 Tipy Jak Se Stát Perfektním Vánočním Hostitelem

Vánoce pro nás ztělesňují možnost strávit čas se svými milovanými. Opět jednou máme možnost pustit se do přípravy tradičních receptů a vychutnat si atmosféru, která je pro toto období typická. Tento rok se Vánoce nesou v mnohem osobitější stylu. Uvědomili jsme si, jakou hodnotu má pro nás rodina i přátelé. Pokud se chystáte letos poprvé hostit vánoční večeři a stát se vánočním hostitelem, máme pro vás několik tipů, které vám celou organizaci zjednoduší. Pojďme se do toho pustit.

Vianočný hostiteľ a príprava stola, zdroj: Unsplash
Vánoční hostitel a příprava stolu, zdroj: Unsplash

1. Počet stolovníků je omezen rozměry stolu a počtem židlí

Pokud si chcete skutečně užít vánoční večeři, měli byste vědět, že prostor je důležitý. Je nepříjemné tlačit se spolu s ostatními hosty při malém stole, jehož rozměry nebyly předurčené na stolování daného počtu lidí. Pokud běžně jídelní stůl nepoužíváte a vyhovují vám menší rozměry, na Vánoce a jiné speciální příležitosti byste však uvítali stůl s většími rozměry, vsaďte na rozkládací modely, které umí velmi šikovně vyhovět oběma vašim touhám.

Židle by se rovněž měly nést v jednom tónu. Zde však pravidla umožňují jednu výjimku – židle na koncích stolu mohou být odlišné. Velmi výhodné je volit například židle s područkami, které umožňují snadné vstávání zejména starším hostům.

Vianočný hostiteľ, zdroj: Unsplash
Vánoční hostitel, zdroj: Unsplash

 2. Vánoční hostitel musí být dobrý plánovač

Plánování vánoční večeře se rozhodně nevyplatí podcenit. Začněte už na začátku seznamem hosty, kterým rozešlete pozvánky. Stylovým trikem je, pokud se pozvánky nesou ve stejném stylu jako vaše vánoční výzdoba. Doporučujeme naplánovat i menu. V tomto případě je vhodným krokem zjistit, zda některý z vašich hostů netrpí potravinovou alergií nebo intolerancí.

Pokud zjistíte tento fakt dostatečně brzy, máte možnost připravit jiné jídlo nebo alternativu pro jednoho hosta. Rozhodně se vyhnete problémům, že si váš host nebude moci dopřát žádné sváteční jídlo. A když jsme už při jídle – nedoporučujeme vám zkoušet nové recepty, které jste si předtím neověřili a nevyladili je podle svých představ. Pokud plánujete vyzkoušet nový recept, vyzkoušejte ho dříve než před večeří. Máte tak čas vychytat všechny nedostatky a celý postup si vyzkoušet nanečisto.

Vianoce, zdroj: Unsplash
Vánoce, zdroj: Unsplash

3. Výzdoba, která zaujme

Vytvořte výzdobu, která má pro vás speciální hodnotu. V závislosti na počtu hostů se zaměřte na to, zda chcete vytvořit klidnější atmosféru, nebo naopak prostor pro zábavu. V případě svátečního osvětlení doporučujeme volit především svíčky, které navodí správnou atmosféru. Vsadit však můžete i na bezpečnější volbu v podobě drobných světýlek. Neobávejte se ani prvků, které vyrobíte vy. Zdobit můžete například perníčky.

Součástí výzdoby je samozřejmě i hudba, která dotváří vánoční atmosféru. Vhodnou volbou jsou zejména koledy nebo jemná nevtíravá hudba. Vsaďte na nižší hlasitost, která vytvoří příjemné pozadí a nepřeruší konverzaci.

Vianočné stolovanie
Vánoční stolování, zdroj: Upspash

4. Vytvoření seznamu oblíbených her a filmů

Filmy i hry k Vánocům neodmyslitelně patří. Dohodněte se se svými hosty, že každý z nich vytvoří list oblíbených vánočních her a filmů. Společně můžete objevit nové i vychutnat si lety ověřenou klasiku.

Jak připravit ten nejkrásnější vánoční jídelní stůl? Poradíme vám v dalším článku zde.

 

 

Tags : VánoceVánoční hostitel