close
Jídelna a kuchyň

Dřevěné židle – 2 typy, které známe

Jídelná židle Elegant masív

Dřevěné židle jsou jasnou volbou pro mnohé do interiéru i exteriéru. Často si však neuvědomujeme, že mezi interiérovými a exteriérovými židlemi existují jasné odlišnosti. Ačkoliv můžeme umístit venkovní nábytek do bytu bez nějakých extrémních vedlejších škod, interiérové židle se vyrovnávají s nástrahami vnějšího prostředí mnohem složitější. Při volbě správného dřevěného nábytku byste vždy měli brát ohled především na podmínky, do kterých jej umístíte. Dnes Vám prozradíme hlavní rozdíly mezi dřevěnými židlemi, které patří do bytu, a mezi dřevěnými židlemi, které umístíte na terasu.

Židle Las Palmas

Odolnější materiál

Prvním podstatným rozdílem je odolnost materiálu. V případě exteriérových dřevěných židlí je často masivní dřevo doplněné například hliníkovými prvky, které zvyšují odolnost konstrukce. Hliník nerezaví, a tak představuje jeden z ideálních materiálů, které jsou při výrobě exteriérového nábytku používané.

Interiérové židle se vyznačují konstrukcí, která dbá především na lehkost. Designéři počítají s tím, že židle budou často přenášeny z jednoho místa na druhé. Rovněž není nutné, aby vydržely silný vítr. Jejich celková konstrukce je méně odolná, protože se předpokládá stabilní prostředí interiéru.

Povrchová úprava

Interiérové židle přicházejí do kontaktu především se slunečním zářením, prachem a nečistotami. Jejich povrchová úprava je navržena tak, aby se dokázala vyrovnat právě s těmito faktory. Prostředí v bytě je stabilní a výrobci navíc počítají i se stabilní vlhkostí, která by měla být pro zachování zdraví udržována v rozmezí 40% -45% (při vysoké vlhkosti dochází k rozmnožování choroboplodných zárodků a plísní, suchý vzduch zas způsobuje problémy s dýchací soustavou).

Dřevěné židle umístěny venku se však musí vyrovnat s větším problémem. Měnící se vlhkost, výkyvy teploty, sluneční záření a prostředí bohaté na spóry plísní, lišejníky a dřevokazné houby. To vše jsou faktory, které se při ošetření dřeva musí brát v úvahu. Dřevěné židle na terase tak musí projít mnohem komplikovanější povrchovou úpravou. Stejně vyžadují i častější a náročnější péči během roku.

Jídelní židle Aang

Textilní prvky

Pro zachování komfortu jsou součástí židlí textilní prvky v podobě sedáků nebo polštářů. V interiéru počítáme především s rozlitím či vytvořením skvrn. Z toho důvodu jsou tyto prvky opatřeny potahem, který je jednoduchý na čištění. Často není možné oddělit textilní část od těla židle.

Tento mechanismus by představoval obrovský problém ve venkovním prostředí. Textilní části exteriérových dřevěných židlí by měly dát velmi jednoduše oddělit a neměly by být stálou součástí nábytku. Jejich potah je mnohem odolnější, protože se počítá s nástrahami prostředí.

Při výběru nového nábytku často bojujeme s našimi představami a prostorem, který máme k dispozici. Hlavním problémem často bývá jídelní stůl. Jak zajistit dostatek prostoru pro celou rodinu v případě, že Váš dům nebo byt patří do kategorie menších? Čtěte dál v našem článku zde.

Tags : Dřevěné židle

Leave a Response